Wielomiany
Adiusz: Funkcja h jest określona wzorem h(x)=(2/3)*x
3 + mx
2 + x
a) Rozwiąż nierówność h(x)≥mx
2 + 7x
b) Wyznacz ekstrema funkcji h, jeśli m=−3/2
c) Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji h, równoległej do prostej o równaniu y=x +1
ps. podpunkty a) i b) nie są za trudne, ale nie wiem jak 'ugryźć' podpunkt c) pomocy!
31 sty 12:06
Grześ: c) równoległa, czyli a=1
a z definicji pochodnej w punkcie:
f(x
0)=a, znajdź takie x
0, gdzie pochodna jest równa 1

Powodzenia
31 sty 12:07
Adiusz: dzięki bardzo!

ale... dobra, nie ma to jak na siłę liczyć prostej prostopadłej. xd
31 sty 12:11
Adiusz: Grześ, albo ktoś inny kto rozumie to zadanie... mógłby ktoś ten przykład rozwiązać? bo czuję
się głupi i powychodziły mi jakieś beznadziejne wyniki.
31 sty 12:41
ZKS:
Zapisz swoje rozwiązania a będzie ktoś mógł sprawdzić.
31 sty 12:45
Adiusz: ehh, poprawić − najlepiej przekreślić, no ale...
skorzystałem ze wzoru na styczną do krzywej:
y − f(x0)=f'(x0)(x − x0)
nie wiem czy to dobry trop, ponieważ po raz pierwszy takie zadanie robię,
ale analogicznie i zgodnie z podpowiedzią (chyba, że źle ją zrozumiałem, a jest to pewne na
95%) robiłem następująco:
f(x0)=a, gdzie a=1
czyli przyjąłem a=x0
skoro f'(x0)=1 to f(x0)=1*x01 a więc się zgadza... czy już nie? xd
gdy x
0=1 to podstawiłem pod wzór 'na czerwono' i wyszło mi y=x
http://www.youtube.com/watch?v=6zXDo4dL7SU
31 sty 13:15