Wielkość prostokątnego ekranu telewizora określa długość jego przekątnej wyrażon
Sylwek: Wielkość prostokątnego ekranu telewizora określa długość jego przekątnej wyrażona w calach.
Oblicz ile procent zwiększamy powierzchnię ekranu, jeśli długość przekątnej wynoszącą 21 cali
powiększymy do 32 cali zachowując stosunek długości boków trójkąta.Wynik podaj z dokładnością
do 0,1%.
Nie wiem czy dobrze robię , proszę o odpowiedź..
32−21=11
21−100%
11−x
1100%=21x
x ≈52,4%
31 sty 11:48
Eta:
| | 31 | |
Prostokąty podobne w skali k= |
| |
| | 21 | |
| | P2 | | 31 | |
P2= x*y P1=a*b |
| = k2= ( |
| )2= 2,179 |
| | P1 | | 21 | |
P
2= 2,179P
1 ⇒ P
2 wzrosło o 217,9%
31 sty 12:18
Sylwek: takie coś.. Dzięki za odpowiedź
31 sty 12:23
31 sty 12:26
Eta:
| | 32 | |
No tak, chochlik k= |
| |
| | 21 | |
Dzięki
Aga
31 sty 12:28
Luśka i Syn i o:
Oj,niedobrze.Policz:
| ⎧ | P1=ab | |
| ⎜ | P2=x2ab | |
| ⎜ | a2+b2=(21)2 | |
| ⎨ | (xa)2+(xb)2=(32)2 |
|
| ⎜ | P2=P1+yP1 | |
| ⎩ | 100%y=? | |
[132,2%]
31 sty 12:32
Aga1: Eta wzrosło o też trzeba poprawić.
31 sty 12:35
Sylwek: Czyli odpowiedź to 228,6%?
31 sty 12:36
Eta:
P
2= 2, 322 P
1
P
2−P
1 = 2,322−1= 1,322 = 132,2%
31 sty 12:36
Sylwek: kurde skomplikowane to dla mnie
31 sty 12:37
Eta:
@
Luśka ... lub myślę,że (hwdtel) ?
Teraz pasuje?
31 sty 12:49
Rysio:
niech żyje skala podobieństwa i taki sposób rozwiązywania .Wspaniale upraszcza sprawę
31 sty 13:21