potęgi logarytmy dwa proste pytanie
nat: mam chyba dosyć proste dwa pytania, co zrobic w przypadku:
log205 +2log202=? (trzeba ze wzoru, ale 2 przed log to mnożenie? jak to będzie wyglądać?)
i co zrobić w przypadku kiedy mam liczbę do potęgi 0,(3) − czy wystarczy to zamienic na 1/3 i
co, gdy jest liczba do potęgi pierwiastek, na przykład 6 do potęgi √3?
31 sty 11:37
Aga1: log205+2log202=log205+log2022=Log205*22=1
31 sty 11:50
Aga1: αlogab=logabα
31 sty 11:51
nat: wielkie dzięki

czekam jeszcze na odpowiedź do innego pytania
31 sty 11:55
Aga1: (
√3)
6=(
√3)
2*3=((
√3)
2)
3=3
3=
31 sty 11:58
Aga1: | | 1 | |
(√3)6=(3 |
| )6=(30,5)6=30,5*6=33 |
| | 2 | |
31 sty 12:02
nat: chodziło mi o 6 do potęgi
√3, na odwrót

ale dzięki Ci wielkie, Aga

pozdrawiam!
31 sty 12:03
Aga1: 6√3 jest liczbą niewymierną , więc tak zostaje .
31 sty 12:09
nat: o

w ten sposób

dzięki, jesteś wielka!
31 sty 12:11