matematykaszkolna.pl
Trapez Patronus: Krótsza podstawa trapezu równoramiennego ma 6 cm, dłuższa 15cm. Jaka jest długość odcinka łączącego środki ramion? Miałem to ostatnio na korepetycjach i nie potrafię tego zrobić...? Jest jakieś twierdzenie, które dotyczy tego odcinka?
31 sty 10:48
Homer:
a + b 

2 
31 sty 12:04
Patronus: hmm, ale skąd jest ten wzór?
31 sty 13:14
Patronus: hej wie ktoś skąd to wziąć?
31 sty 16:07
ICSP: taki już jest. Nie musisz znać jego wyprowadzenia. Musisz go po prostu znać.
31 sty 16:09
Patronus: No to mi właśnie nie za bardzo odpowiada − skoro daję korepetycje to powinienem umieć powiedzieć dlaczego jest tak a nie inaczej. Wyprowadzenie tego z jakiejś zależność pewnie nie jest trudne, tylko nie wiem od czego zacząć emotka Matematycy nie przyjmują odpowiedzi tak jest i już emotka
31 sty 16:19
pigor: ... a wynika , to fajnego tw. o odcinkach łączących środki boków pary trójkątów w trapezie . ... emotka
31 sty 16:21
31 sty 16:22
ICSP: Poprowadź odcinek równoległy do podstawy i łączący środki ramion. Następnie dwie wysokości. Podzielą one trapez na prostokąt (o bokach b oraz h) i dwa trójkąty. "Wycinamy prostokąt" i otrzymujemy trójkąt. Używając podobieństwa trójkątów obliczamy długość
 a−b 
odcinka :

.
 2 
Nie zapominamy o wyciętym prostokącie :
a−b a+b 

+ b =

2 2 
31 sty 16:22
Basiek : No cóż... Niech będzie z podobieństwa trójkątów
31 sty 16:24
Basiek : Pigor− a nie lubisz przypadkowo dowodów?
31 sty 16:25
wmboczek: rysunek z podobieństwa trójkąta mamy, że wysokość podzielona jest na połowę (6+15)2h/2=(6+x)h/2+(x+15)h/2 x=?
31 sty 16:25
BLAZEJ_505: dziękuję Basiek właśnie, nie lubisz dowodów?
31 sty 16:26
pigor: a co ty uważasz się za ...emotka matematyka, nie widząc jak to proste tw. udowodnić i jak słyszę , że tacy "matematycy" próbują dawać korepetycje, to żal mi tych dzieci (nastolatków itp) , a dziwię się ich rodzicom , że nie widzą z ... emotka kim mają do czynienia ; ot i polska mentalność szkoda to dalej rozwijać
31 sty 16:31
ICSP: emotka
31 sty 16:31
pigor: te powyższe dowody są dla mnie ... emotka za długie niestety , ty a Basiek ... emotka ciepło, ciepło
31 sty 16:34
BLAZEJ_505: to poproszę o sprawdzenie tych dowodów https://matematykaszkolna.pl/forum/124078.html
31 sty 16:36
Basiek : Ja tu jestem ZWYCZAJNIE miła. Teraz zamknę się w sobie. Idę płakać w kącie!
31 sty 16:36
Patronus: Tak uważam się za matematyka, mam tyytuł więc chyba słusznie.emotka A co do tego zadania to owszem jest proste i oczywiście powienienem na to wpaść, ale czasem sie po prostu nie widzi, to chyba lepiej spytać na forum niż iść w zaparte że tak jest i już, nie? Dziękuję za odpowiedzi.
31 sty 16:39