oblicz granice
xxx: oblicz granice:
im n−>π/2 cosx*ctg2x
31 sty 02:13
Aga1: | | π | |
ctg2* |
| =ctgπ nie istnieje |
| | 2 | |
31 sty 08:55
pigor: ...

otóż
lim
n→π2 cosx*ctg2x = nieoznaczoność [0*
∞] , więc spróbujmy ją ...

usunąć np. tak :
| | cosx cos2x | | cosx cos2x | |
= limn→π2 |
| = limn→π2 |
| = |
| | sin2x | | 2sinx cosx | |
| | cos2x | | cos{π} | | −1 | | 1 | |
= limn→π2 |
| = |
| = |
| = − |
| . ... |
| | 2sinx | | 2sin{π2} | | 2 *1 | | 2 | |
31 sty 10:33
DZIADZIA: Aga pomożesz na zewnatrz mam zadanko
31 sty 10:42
pigor: Aga1 w tym zadaniu − niestety − nie ma racji DZIADZI−u ...
31 sty 11:27
pigor: ... bo z tego co napisała, wcale nie wynika, że granica nie istnieje
31 sty 11:29