POMOCY PROSZE
martyna: 1) Punkt A=(−3,7) nalezy do okregu o srodku O=(3,−1). Oblicz promien tego okregu.
2) Liczby: −1, 2, 3−x tworza ciag geometryczny. Wyznacz X
Bardzo prosze o pomoc i rozwiazanie tych dwoch zadan.
Z gory dziekuje
30 sty 23:53
Eta:
1/ r= |AO|= √62+82= ..........
2/ a,b, c −−− tworzą ciąg geometryczny ⇒ b2= a*c
to: 22= −1*(3−x) ⇒ x=...........
31 sty 00:03
Tommy: 1. Musisz policzyć odległość pomiędzy punktem O czyli środkiem okręgu, a punktem A czyli
punktem leżącym na tym okręgu, wynik jest promieniem. Odległość liczysz ze wzoru na odległość
dwóch punktów od siebie. r=10.
2. Tutaj również stosujesz wzór, tzn. kwadrat drugiego wyrazu tego ciągu jest iloczynem dwóch
sąsiednich wyrazów, czyli 22=(−1)(3−x). x=7
31 sty 00:06
martyna: wieeelkie dzieki dla Was
31 sty 00:12
martyna: nie chce Was wykorzystywac ale mogli byscie jeszcze zerknac tylko na takie zadania:
1) wyznacz rownanie prostej prostopadlej do prostej 4x+y+1=0 i przechodzacej przez punkt
P=(4,3)
4x+y+1=0
y=−4x−1, b=−1
r−nie prostopadłej
y= x+b, gdzie a =−1/b=1
punky
3=4+b
−b=1
b=−1
r−nie prostej prostopadłej
y= x−1
2) punkt S=(a,b) jest srodkim odcinka o koncach A=(−4,4) i B=(b,8) Wyznacz wspolrzedne a i b
a=−4+b/2
b=4+8/2
b=6
a=−4+6/2
a=1
Czy one sa poprawnie zrobione?
31 sty 00:29
Eta:
| | 1 | |
1/ k: y= −4x −1 a1= −4 dla k⊥ p a2= |
| |
| | 4 | |
p: y= .............
31 sty 00:35
Eta:
2/ ok
31 sty 00:37
martyna: mozna male wyjasnienie do pierwszego?
31 sty 00:40
Eta:
Pytaj....
31 sty 00:40
Eta:
Nawet wiem o co zapytasz
| | 1 | |
p: y= |
| x +b i P(4,3 ) 3= 1+b ⇒b= 2 |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a u mnie: y= |
| ( x −4)+3 => y= |
| x −1+3 y= |
| x+2 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
to samo

Echhh jak Was w tych szkołach uczą ...........
31 sty 00:45
martyna: ogolnie z tym zadaniem jestem zielona wiec jak mozna krok po kroku napisac co i jak bylabym
bardzo wdzieczna
31 sty 00:48
31 sty 00:50
31 sty 00:51
martyna: akurat opuscilam te zajecia niestety i probowalam sama dojsc co i jak i przypadkiem znalazlam
te forum wiec postanowilam poprosic o pomoc
31 sty 00:52
Eta:
Tu masz wszystko wyjaśnione ..... przeanalizuj na spokojnie (bo ja już padam
Dobranoc
31 sty 00:54
martyna: Bardzo Ci dziekuje za pomoc
31 sty 00:54