rownanie trygonomrtryczne
lukasz: jak rozwiązać takie równanie:
tgx − sinx = 2sin2(x/2)
30 sty 23:50
Eta:
| | sinx(1−cosx) | |
tgx−sinx= |
| |
| | cosx | |
sinx(1−cosx) −cosx(1−cosx)=0
(1−cosx)(sinx−cosx)=0
cosx=1 v sinx= cosx
dokończ ............
30 sty 23:58
lukasz: a skąd sie wzielo 1−cosx ? nie moge do tego dojsc
31 sty 00:05
lukasz: te dalsze kroki też nie sa dla mnie zrozumiale
31 sty 00:07
Eta:
| | x | | x | | x | | x | |
1= sin2 |
| +cos2 |
| i cosx = cos2 |
| −sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | | x | | x | | x | |
1− cosx = sin2 |
| +cos2 |
| −(cos2 |
| −sin2 |
| )= .... = 2sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | |
dwa łatwe wzory : 1−cosx= 2sin2 |
| i 1+cosx= 2cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
31 sty 00:09
ICSP: Eta tam w drugiej linijce po prawej stronie w liczniku nie powinien być cosx zamiast sinx
?
31 sty 00:11
lukasz: ok, dzieki bardzo, bo siedze juz nad tym równaniem chyba z godzinę...
31 sty 00:12
Eta:
| | sinx | | sinx−sinx*cosx | | sinx(1−cosx) | |
L=tgx −sinx= |
| −sinx= |
| = |
| |
| | cosx | | cosx | | cosx | |
i teraz :
| | sinx(1−cosx) | |
|
| = 1−cosx /*cosx |
| | cosx | |
sinx(1−cosx)= cosx(1−cosx)
sinx(1−cosx) −cosx(1−cosx)=0
(1−cosx)*(sinx−cosx)=0
.............
31 sty 00:13
lukasz: bardzo dziękuję
31 sty 00:14
Eta:
Na zdrowie
31 sty 00:18