Rozwiązać równanie
Kevio: Jak rozwiązać równanie w macierzy która jest większa niż 3X3?
Próbowałem odejmować wiersze i je zamieniać miejscami ale jakoś nie idzie

| 1 1 1 x |
| 3 x 1 1 | = 0
| 1 0 0 0 |
| 1 2 1 −1|
30 sty 23:45
Godzio:
Rozumiem, że to jest wyznacznik ?
30 sty 23:50
Kevio: chyba tak bo jak robiłem inne zadania to wychodziło...
30 sty 23:50
Godzio:
W 3 wierszu mamy 1 i same 0 więc rozwijamy Laplace'm, pozycja jedynki jest 1,3, czyli parzysta
zatem ze znakiem plus i zapisujemy:
1 1 x
x 1 1
2 1 −1
Teraz możemy pociągnąć Sarussem:
W = −1 + x2 + 2 − 2x − 1 + x = x2 − x = 0 ⇒ x = 0 lub x = 1
30 sty 23:52
Kevio: A mógłbyś jeszcze pomóc mi z taką macierzą?
| 1 1 0 x |
| −1 1 1 1 | =0
| 1 0 x 3 |
| 1 −2 0 −1|
30 sty 23:58
Godzio:
w
2 + w
1
w
3 − w
1
w
4 − w
1
1 1 0 x
0 2 1 (1 + x)
0 −1 x (3 − x)
0 −3 0 (−1 − x)
Rozwijamy Laplace'm względem pierwszej kolumny i may:
2 1 (1 + x)
−1 x (3 − x)
−3 0 (−1 − x)
Można uprościć w
3 + w
1
2 1 (1 + x)
−1 x (3 − x)
−1 1 0
I Sarussem zrób, już łatwo
31 sty 00:03
Kevio: Dzięki. Muszę powtórzyć sobie Laplace'a.
31 sty 00:05