pochodna
goldenfille: pochodna cząstkowa po x z :
| | x | | x | |
czy to będzie |
| (√x+y+ |
|  dalej da się uprościć? |
| | 4 | | 4√x+y | |
30 sty 23:12
konrad: możesz sprowadzić to w nawiasie do wspólnego mianownika i wymnożyć przez x/4 i będziesz mieć
takie coś:
30 sty 23:28
goldenfille: ale ogólnie pochodna jest dobrze policzona?
30 sty 23:29
pigor: no to np. tak :
| | x | | x2 | | 1 | | x | | x | |
zx ' = |
| √x+y+ |
| * |
| = |
| (4√x+y + |
| ) = |
| | 4 | | 8 | | 2√x+y | | 16 | | √x+y | |
| | x | | 4x+4y+x | | x | | 5x+4y | | 5x2+4xy | |
= |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 16 | | √x+y | | 16 | | √x+y | | 16√x+y | |
30 sty 23:35
goldenfille: okej, czyli zakładam, że dobrze policzyłam pochodna? dzieki
30 sty 23:36