....
Ruda: równanie ma postać : x3 + 9x = 6x2, które rozwiązanie jest prawidłowe ?
1.
x(x2−6x+9)=0
czyli wz skr mnozenia
x(x−3)2=0
czyli x=0 lub x=3
2.
x3 − 6x2 + 9x = 0
x2(x−6)+9x = 0
(x2+9x)(x−6)=0
x(x+9)(x−6)=0
x=0 x=−9 x=6
30 sty 22:38
Kejt: drugie nie jest poprawne...
30 sty 22:40
Ruda: dlaczego ?
30 sty 22:40
pigor: ...

ano dlatego,
że podstaw sobie liczbę −9 albo 6 do
danego równania to się ...

przekonasz , co ci
wyjdzie po lewej, a co po prawej jego stronie
30 sty 22:45
Kejt: nieprawidłowe jest przejście z drugiej do trzeciej linijki...traktujesz to tak jakbyś wyłączała
coś przed nawias..a tam nie ma czego. zobacz,że po wymnożeniu nie wyjdzie to samo.
30 sty 22:47
franek: x2(x−6)+9x = 0
x2 nie możesz dodać z 9x najpierw jest mnożenie, później dodawanie, a x2 stoi przed *(x−6)
30 sty 22:48
Ruda: oki dzięki
30 sty 22:48