Wyznacz miejsce zerowe funkcji
alilili: Wyznacz miejsce zerowe funkcji o wzorze: f(x)=3(x+2)(x−2), x∊ℛ
podaj dziedzinę tej funkcji
30 sty 22:38
abeja: Miejsca zerowe to miejsca, dla których f(x)=0.
f(x) jest zapisane w postaci iloczynu, skąd wniosek, że:
(żeby iloczyn dwóch liczb był równy 0, to przynajmniej jedna z nich musi być 0)
(x+2=0) ⋁(x−2=0)
x= −2 ⋁ x= 2
Funkcja f(x) ma dwa miejsca zerowe:
x1= −2 oraz x2= 2
Dziedzina funkcji: x∊ℛ, czyli dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych
30 sty 22:50