Dla jakich wartości parametru m układ równań ma niezerowe rozwiązania?
True: Dla jakich wartości parametru m układ równań
| ⎧ | 2x+y−(2−k)z=0 | |
| ⎨ | (2−k)x+y+2z=0 |
|
| ⎩ | 2x+(1−k)+2z=0 | |
ma niezerowe rozwiązania?
30 sty 22:32
True: parametru k oczywiście
30 sty 22:33
True: żebyście się nie męczyli z liczeniem wyznacznika to powiem że już policzyłem i jest równy
−k3+5k2
ale nie wiem co dalej robic
30 sty 22:35
True: F5
30 sty 22:42
Krzysiek: −k3 +5k2 =k2 (5−k)
więc dla k≠0 i k≠5 istnieje dokładnie jedno rozwiązanie równania ( z tw. Cramera)
30 sty 23:24