:)
dawid: Ciag arytmetyczny jest okreslony wzorem an =4n −1 suma pięciu początkowych wyrazów tego ciągu
jest równa
policzyłem to tak :\
an =4n −1
a1= 4*1−1
a1 = 3
a5 tak samo wyszło 19
S5= 3+19/2 *5 (dzielenie pod kreską wyniku z dodawania)
S5 = 55
30 sty 22:31
dawid: prosze o sprawdzenie i korekte
30 sty 22:31
elpe: dobrze
30 sty 22:34
Eta:
Można sprawdzić na piechotkę

3+ 7+11+15+ 19=..........
30 sty 22:36
dawid: dziękuje i pozdrawiam
30 sty 22:37
Eta:
30 sty 22:57
elpe: Eta to chyba twoja ulubiona emotka
30 sty 23:01
Eta:
Jeszcze taka
30 sty 23:03
elpe: no do tej to i ja mam czasem słabość
30 sty 23:04