Równania wykładnicze. III typ rozwiązań tzw. podstawianie do delty
Filip: Równania wykładnicze III typ rozwiązań tzw. podstawianie do delty
a) 100x+10x=110
b) 6x−1+36x−2=7
30 mar 17:04
Filip: pomoże ktoś?
30 mar 18:49
Adam: Pomuszczie
Równania wykładnicze. III typ rozwiązań tzw. podstawianie do delty
a) 100x+10x=110
b) 6x−1+36x−2=7
30 mar 20:54
Adam: to nie tu
30 mar 20:54
Filip: Tim

Eta
30 mar 21:13
Eta:
Witam Filipie

to bardzo proste.
a) 100= 10
2 ( to chyba wiesz

więc:
100
x = (10
2)
x
czyli :
(10
x)
2 + 10
x = 110
podstawiamy za 10
x = t za (10
x)
2 = t
2
mamy zatem równanie:
t
2 +t − 110 =0 Δ = 1 +440 = 441
√Δ = 21
t
1 = (−1 +21)/2 = 10 t
2 = ( −1 −21)/2 = − 11
więc wracając do podstawienia mamy:
10
x = 10 i 10
x = − 11 −−− tu sprzeczność
więc :
10
x = 10
1
to x = 1
drugie zad. podobnie!
30 mar 21:21
Filip: no ślicznie Dziękuje
30 mar 21:22
Eta:
Dasz radę to drugie?
delta wychodzi bardzo duża , ale ładna
( nie przestrasz się)
no dobrze napiszę Ci

( to przez sentyment do Filipa

będzie tak po przekształceniu równania:
6
x*
16 +(6
x)
2 * 6
−4 = 7
podstawiamy podobnie 6
x = t (6
x)
2= t
2
otrzymasz równanie:
t*
16 +t
2*
11296 = 7 /* 1296
216t + t
2 − 9 072=0
to t
2 +216t − 9 072=0
Δ= 82 944
√Δ = 288
t
1 = ( −216 +288)/2 = 36 t
2 = − 504/2 −−− odrzucamy bo ujemne
więc 6
x = 36 => 6
x = 6
2 => x = 2
Pozdrawiam

zadowolony ?
30 mar 21:36
Filip: możesz zrobić tez ten drugi przykład? bo coś mi nie wychodzi, z góry dzięki
30 mar 21:43
Filip: aaaa juz mam dzięki wielkie
30 mar 21:44