Nierówności wielomianowe z wartością bezwzględną
Johniee: Jeżeli ktoś byłby wstanie to ładnie rozpisać i wyjaśnić byłbym bardzo wdzięczny.
|x2 − 1|≥ x3 − x
Z góry dziękuję!
30 sty 22:03
Eta:
x
3−x= x(x
2−1)
|x
2−1|− x(x
2−1)≥0
rozpatrz przedziałami
1
o dla x€ (−
∞, 1> U < 1,
∞) ⇒ |x
2−1| = x
2−1
2
o dla x€ ( −1,1) ⇒ |x
2−1|= −x
2+1
dokończ już samodzielnie ......
30 sty 22:33
pigor: ta twoja uprzejmość mnie ...

ujęła , a więc mój gotowiec przy którym − niestety − trzeba
trochę myśleć , np. :
|x2−1| ≥x3−x ⇔ x
2(x−1)−|x
2−1|≤ 0 ⇔
x(x
2−1)−(x
2−1)≤ 0 i x
2−1 ≥0
lub x(x
2−1)+(x
2−1)≤ 0 i x
2−1< 0 ⇔
(x
2−1)(x−1)≤ 0 i x
2 ≥1
lub (x
2−1)(x+1)≤ 0 i x
2<1 ⇔
(x−1)
2(x+1)≤ 0 i |x| ≥1
lub (x+1)
2)x−1)≤ 0 i {x}< 1 ⇔
x≤−1 i (x≤−1 lub x ≥1)
lub x≤ 1 i −1< x<1 ⇔
x≤−1 lub −1< x<1 ⇔
x∊ (− ∞ ; 1> − szukany
zbiór rozwiązań . ...
30 sty 22:40
Eta:
30 sty 22:42