Mission Impossible
Kolejny taki nick.: Mission Impossible
Muszę koniecznie nauczyć się do przyszłej środy stereometrii na poziomie rozszerzonym. Chwilowo
moja wiedza nie przekracza podstawówki.
Dałoby się coś z tym zrobić? W sensie− czy pomożecie?
30 sty 21:50
ICSP: ależ oczywiście że pomożemy

My jesteśmy bardzo mili
30 sty 21:51
30 sty 21:56
ICSP: Dobra już sie nie wypowiadam w tym temacie
30 sty 21:57
Eta:
Wypijcie

na zgodę
30 sty 21:59
Też chcę inny nick!: Widzisz, umiem dochodzić do kompromisów
30 sty 21:59
Też chcę inny nick!: Zadanie 1 ( 8 pkt. )
W stożku tworząca o długości 16 jest nachylona do powierzchni podstawy pod kątem,
| | 4 | |
którego tangens jest równy |
| .Oblicz stosunek pola powierzchni bocznej do pola podstawy |
| | 3 | |
tego stożka.
Zadanie 2 ( 3 pkt. )
Prostokątny arkusz blachy o wymiarach 40 cm na 60 cm jest rozwinięciem powierzchni
bocznej walca. Oblicz objętość walca, którego wysokość jest równa krótszemu bokowi
prostokąta.
Zadanie 3 ( 7 pkt. )
Objętość prostopadłościanu, którego wysokość ma długość 10 cm, równa się 480 cm
3.
Stosunek długości krawędzi podstawy wynosi 3 : 4. Wyznacz miarę kąta nachylenia
przekątnej prostopadłościanu do płaszczyzny podstawy. Sporządź rysunek prostopadłościanu i
zaznacz szukany kąt.
Ku pamięci− na jutro.
30 sty 22:10
Aga1: To TY Basiek?
30 sty 22:15
Też chcę inny nick!: No tak

Witaj
Aga
30 sty 22:18
Eta:

30 sty 22:18
Aga1: Na jutro te zadanka?
30 sty 22:20
Też chcę inny nick!: No tak sobie powtarzam... dziś mój mózg chyba już nie działa. A muszę się nauczyć do przyszłej
środy, więc... dam radę !
30 sty 22:21
Aga1: Na pewno .
30 sty 22:23
Też chcę inny nick!: Ktoś sobie wymyślił maturę rozszerzoną na lekcjach pisać...
Tylko problem w tym, że moja wiedza z gimnazjum nt stereometrii dotyczy tylko sześcianu.

Nie wiem, dlaczego ktoś zakłada, że "to było i mamy umieć"...
30 sty 22:24
Godzio: Mogę tylko powiedzieć powodzenia

Ja mam ferie 2 tygodnie
30 sty 22:36
Też chcę inny nick!: A jak jak będę mieć ferie, to niektórzy... no cóż.

A w ogóle, to moje ferie zaczynają się zaraz po tej maturze, w przyszły tyg, w środę, więc
przeżyję !
30 sty 22:38
Eta:
Hej
Godzio 
Jaką masz średnią ? ( maxa?
30 sty 22:40
elpe: róbcie róbcie tą stereometrie to i mi sie przyda

mam podobny dylemat
30 sty 22:44
Godzio:
Eta dzisiaj wyniki z analizy i algebry ... porażka

Ogólnie mam tak:
Psychologia: 4,5
Filozofia: 4
Logika: 3
Analiza: 4,5 (jutro bede oglądać prace z egz, − 18,5 / 24 −− brakuje mi 0,5 pkt do 5 bo z
ćwiczeń miałem 5 więc zobaczymy)
Algebra: 4,5 (tu mogę się pochwalić, napisałem egzamin najlepiej na kierunku, uff udało się

)
30 sty 23:05
Kasia: gratuluję takich wyników, oby tak dalej!
30 sty 23:07
Godzio: No i programowanie: 4

(dzięki
Trivialowi !

)
30 sty 23:08
Godzio: Dzięki
30 sty 23:09
Też chcę inny nick!: O, gratki
Godzio 
Jej, w koło sami mądrzy ludzie
30 sty 23:10
Eta:
No pięknie! Gratulacje i tak trzymaj

( echch ta logika !
30 sty 23:10
elpe: a na jakiej to uczelni, odbywa się to wszystko?
30 sty 23:11
Eta:
Takich będziemy mieć przyszłych
matematyków
30 sty 23:13
Godzio:
Logika jest najgorsza, dzisiaj byłem (po egzaminie) na weryfikacji oceny

i odpytka była, ale
odpowiedziałem na wszystko więc jest ok

No ale trudno
30 sty 23:13
Godzio: PWr
30 sty 23:14
Eta:
Ja najbardziej lubiłam analizę
30 sty 23:16
Godzio:
Ja też
30 sty 23:20
Też chcę inny nick!: Okej. To ja utknęłam przy pierwszym, gdzie Z JAKIEGOŚ NIEWYJAŚNIONEGO powodu wychodzi mi źle.
Pomocy?
| Pb | | πrl | | l | | 16 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| Pp | | πr2 | | r | | r | |
{H
2+r
2=16
2
| | H | | 4 | | 4 | |
{tgα= |
| = |
| => H= |
| r |
| | r | | 3 | | 3 | |
.... tu sobie dodaję/ mnożę etc.
r
2=92,16
r=9,6
| | Pb | | 16 | | 5 | |
Czyli powrót do wcześniejszego.... |
| = |
| = |
| |
| | Pp | | 9,6 | | 3 | |
Co NIE ZGADZA się z odpowiedziami...
31 sty 13:49
Aga1: Popraw tylko obliczenia 25r
2=16
2*9
31 sty 13:55
Też chcę inny nick!: No ale....
25r
2= 256*9
25r
2=2304 / :25
r
2=92,16
r=
√92,16=9,6
żeby już tak łopatologicznie... obawiam się, że nie rozumiem
31 sty 13:58
Aga1: Masz dobrze, ja wzięłam 16 zamiast 162
31 sty 14:04
31 sty 14:06
Też chcę inny nick!: Właśnie! Wydawałoby się, że jest ok, ale po wyliczeniu wszystkiego...
http://www.lo.olecko.pl/matematyka/pdf/stereometria.pdf
Tu są odpowiedzi. Widzisz, po przeliczeniu obu pól, stosunek wyjdzie inny. Tak jakbym ja
zamieniła H i r. Rozumiesz może, co tu się podziało?
31 sty 14:07
Też chcę inny nick!: Póki co, jestem najbliżej wyniku
31 sty 14:07
Godzio:
Nie wychodzi mi tak jak im

W każdym razie w dodawaniu się pomyliłem
31 sty 14:09
Godzio: | | 8 | |
Mi już |
| wyszło  |
| | 3 | |
31 sty 14:10
Też chcę inny nick!: Moja odp ≈1,7
Godzia odp≈ 2,7
Prawidłowa =1,25
;>
31 sty 14:11
Godzio:
16
2 = (4x)
2 + (3x)
2 = 25x
2
16 = 5x
| Pb | | πrl | | l | | 16 * 5 | | 5 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| Pp | | πr2 | | r | | 48 | | 4 | |
Dla mnie pole boczne = πr
2 + πrl
31 sty 14:13
Też chcę inny nick!: Ok, już wiem !
| | 4 | |
Jest dobrze, po prostu przepisałam |
| i liczyłam stąd.... |
| | 3 | |
| | 3 | |
a w tamtym pdfie tg= |
| co fakt faktem zamienia H z r. I zagadka rozwiązana.  |
| | 4 | |
31 sty 14:14
Aga!.: JUŻ WIDZĘ
| | 3 | | 4 | |
tgα= |
| , a nie jak napisałaś |
| |
| | 4 | | 3 | |
31 sty 14:14
Też chcę inny nick!: 
No po prostu, to jest dla mnie całkiem naturalne...
I fakt faktem dla mnie pole boczne to chyba powinno być całe pole powierzchni bocznej..., ale
nie będę się sprzeczać. Wychodzi.

Dziękuję

!
31 sty 14:16
Aga1: Pole boczne = pole powierzchni bocznej, a nie pole powierzchni.
Pole powierzchni= pole powierzchni całkowitej.
31 sty 14:19
Też chcę inny nick!: Zad. 2 i Zad.3 − zrobione.
Chyba nie muszę przedstawiać?
To do zrobienia na potem− tj. ma za jakieś 2h?
Zadanie 4 ( 6 pkt. )
Asia chce rozlać 8 l soku malinowego do słoiczków w kształcie graniastosłupa prawidłowego
sześciokątnego, których wysokość jest równa dłuższej przekątnej podstawy. Wykonaj
odpowiednie obliczenia i odpowiedz, czy wystarczy jej 26 słoiczków, jeśli wysokość każdego z
nich jest równa 0,8 dm?
Zadanie 5 ( 5 pkt. )
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 6 cm. Pole
powierzchni całkowitej tego ostrosłupa jest równe 108 cm2. Wyznacz miarę kąta nachylenia
ściany bocznej do płaszczyzny podstawy. Sporządź rysunek ostrosłupa i zaznacz szukany kąt.
Zadanie 6 ( 6 pkt. )
Dach pewnej budowli ma kształt ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego. Krawędź boczna tego
ostrosłupa ma długość b, a miara kąta nachylenia tej krawędzi do płaszczyzny podstawy wynosi
α . Wyznacz objętość tego ostrosłupa i tangens kąta dwuściennego między ścianą boczną a
płaszczyzną podstawy.
Zadanie 7 ( 4 pkt. )
Agnieszka, planując wycieczkę za miasto, postanowiła kupić termos. W sklepie były dwa
rodzaje termosów: białe i czerwone. Biały termos miał średnicę dwa razy większą niż
czerwony, ale za to był dwa razy niższy.
a) Który z termosów ma większą pojemność? Odpowiedź uzasadnij.
b) Pojemność czerwonego termosu jest równa 0,75 litra. Jaka jest pojemność białego
termosu
31 sty 14:21
Basiek : Pytanie do zad. 6−tego.
Jak wygląda/ jaki to kąt "dwuścienny między ścianą boczną a płaszczyzną podstawy"?
Wystarczy, że ktoś mnie powiadomi, co wyznacza ten kąt
31 sty 17:47
Aga1: Kąt między wysokością ściany bocznej a wysokością trójkąta równobocznego ( bo sześciokąt
foremny można podzielić na trójkąty równoboczne.)
31 sty 17:56
Basiek : Dziękuję ogromnie <kwiaty>
Czyli wszystkie zad. z poziomu podstawowego skończone
31 sty 18:02
Basiek : W ogóle, jest jakiś przepis na to wyznaczanie właściwych kątów w stereometrii? Bo właśnie tego
nie umiem,a przynajmniej w największym stopniu.
31 sty 18:05
Aga1: Zaznaczenie prawidłowo kąta to podstawa.
31 sty 21:51
Basiek : Właśnie wiem, a ja ich za nic zaznaczyć nie mogę

Nie umiem,
31 sty 21:57
Aga1: Podaj konkretne zadanie.
31 sty 21:59
krystek:

ten czerwony to kat między ściana boczna a pł podst.
31 sty 22:04
Basiek : Dla przykładu: (Ale prostszych też nie umiem ):
1) Płaszczyzna przekroju nachylona jest do płaszczyzny podstawy
2) Przekątna przekroju osiowego walca ma długość d i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem α .
3) sinus kąta nachylenia przekroju prostopadłościanu wyznaczonego przez te przekątne do
podstawy tego prostopadłościanu
No jak po chińsku dla mnie.
31 sty 22:05
Basiek : Czyli jeśli mam coś ze ścianą boczną, to najprawdopodobniej szukam jej wysokości i to jeszcze
na środku, tak? A potem od tego mam rysować jakąś prostą na podstawie i liczyć, że to będzie
to?
31 sty 22:06
krystek: a zielony to kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy (bazgroły zbędne)
31 sty 22:07
Basiek : Płaszczyznę ściany bocznej zawsze wyznacza jej wysokość?
31 sty 22:09
Aga1:

2)Przekrój osiowy walca jest prostokątem o wymiarach h na 2r.
Przekątna przekroju, to przekątna prostokąta
31 sty 22:10
krystek: mamy kąty dwuścienne ,między dwoma ścianami i mierzymy kątem liniowym ,tak jak napisałaś o
22;06(prostopadle do ich wspólnej krawędzi)
.
31 sty 22:12
krystek: w zad 1 napisz czego dotyczy ta pł przekroju to narysuje Tobie!
31 sty 22:16
Aga1: 1) i 3) wyrwane z kontekstu.
Jeśli w ostrosłupie masz powiedziane , że krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy
pod kątem α. to rysujesz trójkąt prostokątny zaczynając od spodka wysokości do wierzchołka,
potem schodzisz w dół po krawędzi i dochodzisz do spodka .
W utworzonym trójkącie ZAWSZE między wysokością ostrosłupa , a każdym odcinkiem w podstawie
jest kąt prosty.
31 sty 22:16
Basiek : Widzę światełko w tunelu!
Wcześniej nie wiedziałam, że jest jakaś różnica między dwuściennymi i liniowymi... w ogóle nie
wiedziałam, ze jest takie rozróżnienie!
Czy hm... jeśli jest to kąt dwuścienny to zawsze jest napisane "kąt dwuścienny między bla bla"
, czy jest jakiś haczyk, dzięki któremu powinnam te dwa rodzaje odróżniać?
31 sty 22:17
krystek:
31 sty 22:19
31 sty 22:21
Aga1: Kąt dwuścienny to jak sama nazwa wskazuje kąt miedzy dwiema ścianami bocznymi , między ścianą
boczną a podstawą( która też jest ścianą)
31 sty 22:22
krystek: Ponieważ nie wytłumaczono t
Tobie co to jest kąt dwuścienny −⇒to kąt utworzony przez dwie płaszczyzny o wspólnej krawędzi.
Mierzymy go kątem liniowym przecinajac prostopadlą płaszczyzna do ich wspólnej krawędzi .
Weź kartke zegnij ja pod pewnym kątem . Następnie weź drugą i jak żyletka przetnij prostopadle
do linii zgjęcia, wejdzie ona miedzy nie i to jest kąt liniowy kąta dwuściennego.
31 sty 22:26
Basiek : Prawdę mówiąc temat kątów w figurach przestrzennych w gimnazjum w ogóle nie był poruszany. Wzór
na objętość graniastosłupa i ew. ostrosłupa i to wszystko.
31 sty 22:27
krystek:

w zad masz tworzącą do pł podstawy
a czerwony to kąt nachylenia tworzącej do pł podstawy!
31 sty 22:30
krystek: to teraz rozumiesz?Basiek z Podlasia?
31 sty 22:33
31 sty 22:33
Basiek : Wybacz, bawiłam się kartkami

Tak, dużo, dużo lepiej

Jeszcze na pewno będę musiała jakoś te dwuścienne sobie no...
dopracować, ale lepiej− o niebo.
Dziękuję

. Oboje z
Agą mi zawsze tyłek ratujecie. Jestem ogromnie wdzięczna.
I nie, nie z Podlasia, z Małopolski
31 sty 22:36
Aga1:

Zaznaczę Ci kąt dwuścienny między dwiema ścianami bocznymi w ostrosłupie prawidłowym
czworokątnym
31 sty 22:37
Basiek : Mhm, tu rozumiem powyżej. Tylko jedno pytanie− on jakby wychodzi z połowy tej krawędzi , tak?
Zawsze jakieś charakterystyczne punkty?
31 sty 22:40
krystek: ponieważ zestaw zad był z Olecka stąd ta sugestia .
Pozdrawiam ! I do jutra

jestem
31 sty 22:40
Basiek : Zestaw wygooglowałam

Miał odpowiedzi, opisany poziom... więc robię.
Dobranoc
Krystek, jeszcze raz dziękuję
31 sty 22:42
Basiek : Zestaw wygooglowałam

Miał odpowiedzi, opisany poziom... więc robię.
Dobranoc
Krystek, jeszcze raz dziękuję
31 sty 22:42
krystek: ramiona tego kąta (niebieskie) sa prostopadłe do krawędzi bocznej(czerwonej )
i wybieramy te które natrafiły na wierzchołki przy podstawie .( mozna by ich kreślić
nieskończenie wiele)
31 sty 22:45
Basiek : Jak to nieskończenie wiele ?
31 sty 22:51
Aga1: Dla celów obliczeniowych wystarczy tylko jeden, a te wysokości niebieskie to raczej nie są w
połowie
czerwonej krawędzi ..
Można narysować jeszcze samą ścianę boczną i wysokość poprowadzoną do ramienia tego trójkąta.
31 sty 22:57
Basiek : Okej, dziękuję Ci bardzo
Aga, za jakiś czas (tj. jutro lub pojutrze) zaczniemy już robić
całą stereometrię, więc będę mogła to wykorzystać w praktyce

Mam nadzieję, że będzie
dobrze. W razie czego mogę biec do Ciebie po pomoc?
31 sty 23:02
Aga1: Będzie dobrze..
31 sty 23:59
Basiek : Oj, musi być.

Szkoda, że stereometria jest taka czasochłonna. Postaram się radzić sobie sama
1 lut 00:01
Basiek :

Czy ktoś może mi powiedzieć, jak nazywa się figura na rysunku? (złożona z dwóch czworościanów
foremnych?)
1 lut 19:27
Huckleberry:
zdaje sie oktaedr
1 lut 19:43
Aga1: ośmiościan(oktaedr)
1 lut 19:46
krystek: oktaedr to osiem a tutaj mamy sześć −nie znam nazwy od seksty (6) sekstader?
1 lut 19:49
krystek: Ale basiek połaczył dwa czworościany foremne i nie ma nazwy −nie jest pokazany w wielościanach
foremnych
1 lut 19:53
Aga1: Nie doczytałam, nie znam nazwy,
1 lut 19:56
1 lut 19:57
krystek: ok Eta ,ale jak trudny uczeń to efekt ?
1 lut 20:00
Eta:
1 lut 20:01
krystek: @
Eta zobaczymy czy odezwie sie . Pozdrawiam
1 lut 20:15
Eta:

hmm .... napisał,że jutro skonfrontuje z korepetytorem
1 lut 20:18
Basiek : Witajcie!
Hm, okej

Nie było mnie... ale nauczyłam się nowej nazwy − oktaedr. Od razu polubiłam

Po skonsultowaniu− pytanie brzmiało dokładnie, dlaczego tej figury powyżej nie można nazwać
sześcianem, mimo że ma 6 ścian?
1 lut 20:30
BLAZEJ_505: ja wiem
1 lut 20:31
Basiek : "Wiem, ale nie powiem!" ?
1 lut 20:31
BLAZEJ_505: dlatego że sześcian to figura, która składa się z kwadratów
1 lut 20:32
1 lut 20:34
Basiek : Z ośmiościanem się już poznałam ;> Ale dziękuję.
"wielościan foremny o sześciu ścianach w kształcie identycznych kwadratów. Posiada dwanaście
krawędzi, osiem wierzchołków i 4 przekątne. "
Czyli odpowiedź jest taka, że powyższa figura zwyczajnie nie spełnia żadnego kryterium za
wyjątkiem ilości ścian?
1 lut 20:36
Eta:
Jaki z tego wniosek ?
1 lut 20:42
Basiek : Nie jest to sześcian, a moim zdaniem... sześciościan foremny?
I ten drugi wniosek: lubię dziwne nazwy (?)
1 lut 20:44
Basiek : Witajcie

Mam kolejne pytanie: czy przekątną oktaedru wyznaczają wierzchołki dwóch czworościanów
foremnych, z których jest jakby złożona (chodzi mi o te dwa leżące naprzeciw siebie...)?
No, mam nadzieję, ze mnie rozumiecie.
4 lut 16:23
Godzio:
Tak, ale takie rzeczy masz w googlach

To jest ośmiościan foremny
4 lut 16:25
Basiek : Wiem, że to jest ośmiościan foremny, ale wolę nazwę "oktaedr"

Poza tym wygooglowanie, że
d=a
√2 jest banalne, wygooglowanie jak to obliczyć− też. Ale żeby znaleźć co ją wyznacza, to
już nie do końca
4 lut 16:34
Godzio: Jak to nie wiadomo co oznacza ? To chyba logiczne, tam jest tylko jedna główna przekątna
4 lut 16:57
Basiek : Jeśli coś wiem, to o to nie pytam. Jeśli więc zapytałam to...
* Ile płaszczyzn symetrii można poprowadzić przez każdy wierzchołek czworościanu foremnego (i
dlaczego 3?)

Ja, ignorantka, widzę 1... i niestety tylko 1.
4 lut 18:47
Basiek : Dobra, inaczej. W googlach nie znalazłam, nie oczekuję, że ktoś mi to narysuje, ale...
Czy to o to chodzi:
tak? nie?
http://i42.tinypic.com/oh8y7a.jpg
Dziękuję
4 lut 18:57
Basiek : Tak? Nie? Nie? Tak?
Ekhem...
4 lut 19:17
Basiek : up ?
4 lut 20:31
Basiek : Podstawą graniastosłupa pochyłego jest prostokąt. Każdy kąt, który tworzy krawędź boczna z
krawędziami podstawy ma miarę 60 st. Wyznacz kąt między krawędzią boczną, a płaszczyzną
podstawy.
No i nie umiem... nic, a nic. Mogłabym chociaż jakąś podpowiedź? (wiem, że nikt nie lubi
stereometrii)
4 lut 23:55
Eta:

Mam nadzieję,że coś tu rozszyfrujesz
5 lut 01:08
Basiek : Ekhem.

Dzięęęękuję
Eta
Chyba będę rozszyfrowywać, jak już będzie jasno

Ale wygląda... przejrzyście.

A już na pewno pomysłowo!
5 lut 01:12
Eta:
5 lut 01:17