logarytmy
Marta: proszę o pomoc :
25x + 5x+1−6=0
30 sty 21:14
Krzysiek: podstawienie:
t=5x
i masz równanie kwadratowe
30 sty 21:15
Też chcę inny nick! : 5
2x+5 *5
x−6=0
t=5
x
30 sty 21:15
ICSP: t > 0
ha ha
30 sty 21:15
Też chcę inny nick! : Zakładaliśmy, że to chyba oczywiste ;>
30 sty 21:16
ICSP: może dla
Marty nie
30 sty 21:16
Też chcę inny nick! : Jasne, udawaj miłego dalej.
30 sty 21:17
Marta: i co dalej , nie kumam tego
30 sty 21:18
ICSP: oj
Basiek nie ładnie tak zmieniać nazwę

Możesz przez przypadek zrobić kogoś w idiotę
30 sty 21:18
Też chcę inny nick! : t2+5t−6=0
rozwiąż.
30 sty 21:19
Też chcę inny nick! : 
Jak z idioty zrobię większego idiotę, to nic się nie stanie
30 sty 21:19
ICSP: Dziękuję bardzo za te bardzo miłe słowa z twojej strony

tuli tuli
30 sty 21:20
Marta: 252+25x−6=0
naprawde nie wiem ..
30 sty 21:21
Też chcę inny nick! : Buzi−buzi!

Dziś jestem wyjątkowo miła i wyspana.
30 sty 21:21
Też chcę inny nick! : Rozwiąż:
t2+5t−6=0 to już podstawienie jest, przyjrzyj się.
30 sty 21:22
Marta: jak mam rozwiazac jak nie wiem co do czego
30 sty 21:24
ICSP: hmm to w takim razie dzisiaj nawet siebie nie lubisz
30 sty 21:24
Też chcę inny nick! : Masz banalne równanie kwadratowe ze zmienną t
t
2+5t−6=0
Przy tym to nawet Δ liczyć nie trzeba przecież
30 sty 21:25
Marta: to w takim razie jak ?
30 sty 21:27
Marta: zlitujcie sie matma to moja bardzo slaba strona
30 sty 21:28
Też chcę inny nick! : (t−1)(t+6)=0
t=1 lub t=6
5x=1 lub 5x=6
x=0 lub x= log5 6
30 sty 21:31
Też chcę inny nick! : Samej siebie może nie, ale Ciebie, to zaaawsze
30 sty 21:32
Marta: Dziekuje Ci bardzo

na podstawie Twojego rozwiązania zrobie inny przykład i czy mogłabyś mi sprawdzic czy dobrze
30 sty 21:37
ICSP: omg omg t + 6 = 0 ⇒ t = −6
omg omg
30 sty 21:38
Też chcę inny nick! : Czy mogłabym... wrzuć, to zobaczymy.
Tylko miej litość i zrób dobrze, bo mogę być niedobra.
30 sty 21:38
Też chcę inny nick! : UPS

OMYGY. Ładnie, nabroiłam. Zrobię teraz stanowczy foch na własną osobę

!
30 sty 21:39
ICSP: podobno nie potrafisz się fochać
30 sty 21:40
Marta:
4x−10*2x+16=0
(2x)2−10*2x+16=0
2x=t
t2−10t+16=0
Δ=100−64=36
√Δ=6
t1=10−9/2=2
t2=10+6/2=8
t=2
2x=2/2
x=1
t=8
2x=8
2x=23
x=3/1
x=3
30 sty 21:41
Też chcę inny nick! : Na siebie samą umiem.

. Bonus od losu. To chyba z okazji schizofrenii
Uwaga poprawka
t=1 lub t=−6 Ale t>0 więc sprzeczność=>
t=1 więc 5
x= 1
x=0
Wiedziałam, że kombinowanie z logarytmami, to już za wiele.
30 sty 21:42
ICSP: 4
x − 10 * 2
x + 16 = 0
sprawdzam x = 3
4
3 − 10 * 2
3 + 16 = 0
64 − 80 + 16 = 0
0 = 0

x = 1
4 − 10 * 2 + 16 = 0
4 − 20 + 16 = 0
0 = 0

dobrze masz.
30 sty 21:43
Marta: a tamten przyklas jest zle co zrobilas ?
30 sty 21:43
Też chcę inny nick! : 
w całości poprawnie
30 sty 21:43
Marta: dzieki
30 sty 21:44
Też chcę inny nick! : No... tam przy końcu, pomyliłam znak przy 6stce. Więc to rozwiązanie odpada. Reszta jest u mnie
okej.
30 sty 21:44
ICSP: Marta tylko nie zapomnij dopisać założenia : t > 0 bo ci punkty utną.
30 sty 21:48
Też chcę inny nick!: Koniecznie, bo to przecież
ICSP wspomniał
30 sty 21:50
Marta: a czy to jest dobrze ?
1. log5x3+2logx
log(5x3*2x)=log10x4
2. 2x+4−2x=45
2x*24−2x=45
2x*16=45/16
2x=45/16
x=log245/19
30 sty 21:51
Też chcę inny nick!: 1) log5x3+ logx2= log(5x3*x2)= log5x5= x
30 sty 21:53
Marta: 8x=3x+2
8x=3x*32
8x=3x−9/3x
8x/3x=9
x=log8/39
30 sty 21:54
Też chcę inny nick!: 2)
16 * 2x− 2x=45
2x(16−1)=45
2x= 3
x=log23
30 sty 21:55
Marta: a w tym 1 przykladzie nie ma być 2logx ?
30 sty 21:55
Marta: no to calkiem zle zrobilam
30 sty 21:55
Też chcę inny nick!: Za drugie to nie dałabym sobie obciąć nawet kawałka paznokcia, nie wspominając o ręce.

Może ktoś zweryfikuje
30 sty 21:55
ICSP: Basiek coś ty powypisywała w pierwszym?!
30 sty 21:56
Też chcę inny nick!: Nie wiem. Chyba mózg mi się zepsuł. O ile miałam takie coś...
Ja jednak muszę się wyspać.
30 sty 21:58
ICSP: Tylko popraw to najpierw
30 sty 21:59
Też chcę inny nick!: log5x3+ logx2= log5x5 dotąd ok.
?
30 sty 22:00
Marta: 6x=5x+1
6x=5x*5/5x
6x/5x=5
x=log6/5 5 dobrze ?
30 sty 22:01
ICSP: a ja nie wiem za bardzo co liczymy
30 sty 22:03
Też chcę inny nick!: Wiesz... ja w sumie też nie wiem...
Hm. Dobranoc?
30 sty 22:04
ICSP: nie idź. Ja za chwilkę idę oglądać jakieś głupie seriale a koło północy to zapewne pomęczę
kogoś na gg
30 sty 22:07
Też chcę inny nick!: Kogo?
30 sty 22:07