planimetria
zbk:

W kwadrat ABCD o boku mającym długość 10 cm wpisano trójkąt równoramienny DEF, |DE|=|DF|, w
taki sposób, że E należy do AB i F należy do CB. Wiedząc, że pole trojkata DEF jest rowne
18cm
2, oblicz sin|kąta EDF|.
30 sty 21:10
30 sty 21:18
zbk: A MOZNA JAKIES WSKAZÓWKI BO NIE WIEM JAK DO TEGO DOJŚĆ bardzo prosze
30 sty 21:21
Eta:
| | |DE|2 | | 36 | |
PΔ(EFD)= |
| *sinα ⇒ sinα= |
| |
| | 2 | | |DE|2 | |
P kwadratu −( 2*PΔAED +PΔEBF)= PΔEFD
| | 1 | |
100 −(10*(10−x)+ |
| x2)= 18 , x € (0, 10) |
| | 2 | |
|DE|
2= .......... z tw. Pitagorasa
powodzenia
30 sty 21:32
zbk: teraz juz sobie poradze sin wyznaczylem z wzoru na pole lecz nie domyslilem sie zeby potem w
ten sposób wielkie dzieki
30 sty 21:40
Eta:

2/ sposób
czworokąt ABFD jest deltoidem o przekątnych długości :
|BD|= 10
√2 i |EF|= x
√2
| | 10√2*x√2 | | 1 | |
P(deltoidu) = |
| = 10x , P (ΔEFB)= |
| x2 , x€ (0,10) |
| | 2 | | 2 | |
P(deltoidu − P(ΔEFB)= 18
otrzymasz równanie kwadratowe z "x" ........... rozwiąż to równanie dla x€ (0,10)
i dalej podobnie jak w 1 sposobie
30 sty 21:43
Eta:
poprawiam chochlika : czworokąt EBFD jest deltoidem
30 sty 21:46
Kasia: | | 1 | |
A czy Eta w 1. sposobie nie zgubila w nawiasie |
| ? tam gdzie sie zaczyna od 100 − .....
|
| | 2 | |
to w nawiasie z poczatku powinien byc jeszcze 1/2 chyba, bo wzor na pole to a*h/2 , czyz nie?
11 mar 16:25
Kasia: sorry, cooofam, zapomnialam,ze tam jest *2 przez co sie wyrownuje

nie bylo pytania
11 mar 16:25
Kasia: jednak mam pytanie, ile powinno byc DE? bo cos mi sie chyba nie zgadza..
11 mar 16:31
Amator: Mi DE wyszło √164
sin 182√41
25 kwi 18:27
Carolinga: A czy sinα nie powinien wyjść 9/41? Bo że wzoru na sinusa jest sinα= 36/DE2 więc tam
pierwiastek się zeruje i zostaje 36/164
14 kwi 18:42