...
Ruda:

Zad1
Jedna z przekątnych rombu jest dwukrotnie dłuższa od drugiej. Jeśli obwód tego rombu = 8
√5,
to jego dłuższa przekątna jest równa ?
a = 2b
obw= 8
√5/4
a = 2
√5
b
2 + (2b)
2 = ( 2
√5)
2
5b
2 = 4 * 5 / :5
b
2 = 4
b= 2
czyli dłuższa przekatna = 4
30 sty 21:06
ICSP: <niee>
Do twierdzenia Pitagorasa bierzemy przecież połowy przekątnych.
30 sty 21:08
Eta:
30 sty 21:09
Ruda: i wziełam
30 sty 21:10
ICSP: tak sądzisz?
30 sty 21:12
Ruda: Tak
30 sty 21:14
ICSP: To widocznie źle sądzisz

2b − według ciebie cała dłuższa przekątna. Ale również bierzesz 2b do twierdzenia Pitagorasa.
30 sty 21:16
Ruda: wg mnie 2b to połowa a
30 sty 21:17
Ruda: 2a= 4b
a=2b
30 sty 21:17
ICSP: To dlaczego obliczyłaś tylko połowę dłuższej przekątnej?
30 sty 21:20
Ruda: już mi mieszasz. Czyli dłuższa przekątna 8 ?
30 sty 21:24