zadanie
Kasia: Mała rozgrzewka.
Zarzuci ktoś jakimś zadankiem na poziomie liceum + poziom podstawowy?

taka mała powtóreczka przed maturką
30 sty 21:04
elpe: cosx−√3sinx=1
30 sty 21:09
Kasia: po pierwsze jaka jest treść zadania? i czy to aby na pewno p. podstawowy?
30 sty 21:12
ICSP: to nie jest poziom podstawowy

Na pewno xD
Przekątna kwadratu jest o
√2 dłuższa od jego boku.
Oblicz bok kwadratu
30 sty 21:13
Kasia: d = a
√2
d = a +
√2
a+
√2 = a
√2
a
√2 − a =
√2
a(
√2−1} =
√2
| | √2 | | √2(√2+1) | |
a = |
| = |
| = 2 + √2 |
| | √2−1 | | 2−1 | |
30 sty 21:24
ICSP:
30 sty 21:24
Kasia: robiłam to zadanie chyba w tą sobote nawet xDD pamiętałeś czy tak przypadkiem dałeś?
30 sty 21:25
ICSP: wykaż że prawdziwy jest wzór :
sin2x + cos2x = 1
30 sty 21:25
chcesieuczyc: ech chyba tez sie zaczne z wami przygotowywac z matmy poprzez rozwiazywanie zadan
30 sty 21:26
Kasia: e no, teraz to już przesadziłeś

podano mi taką własność w szkole, ale nikt mi nie tłumaczył
skąd to się wzięło
30 sty 21:27
ICSP: narysuj trójkąt. Oznacz w nim kąt α. Zapisz długości boków jako jakieś literki. I podstaw te
literki do wzoru xD
30 sty 21:28
Też chcę inny nick! : Spróbuj może z tangensów/ cotangensów?
30 sty 21:28
Kasia:

i w czym mi to ma niby pomóc?

bo jakoś dalej nie widzę, żeby z tego mógł wyjść jakiś dowód,
ale ok..

narysuje Ci piękny trójkąt : P
sin
2x + cos
2 x = 1
pytanie: co w tym przypadku jest tym 'x'?

bo mi go chyba brakuje, i mógłby w czymś pomóc..
xD
30 sty 21:33
ICSP: x to α

Dokończ dowód.
30 sty 21:33
Kasia: hm.
nie mam pomysłu..
30 sty 21:37
ICSP: skoro a = x to
x już zniknęły. Teraz działasz na samych literkach
musisz to udowodnić i nawet nie mów że nie wiesz.
30 sty 21:39
Kasia:
nie wiem czy to dobry tok rozumowania, ale na razie nic innego nie przyszło mi do głowy.
a2 +b2 = c2 ⇒ trójkąt jest prostokątny, zgodnie z twierdzeniem Pitagorasa.
chociaż to moim zdaniem w ogóle nie udowadnia tamtej własności, no ale cóż..
30 sty 21:45
ICSP: no i właśnie tutaj trzeba skorzystać z twierdzenie Pitagorasa .
Masz
c.n.u.
Teraz udowodnij :
30 sty 21:47
Kejt: teoretycznie zgodnie z twierdzeniem odwrotnym do tw. Pitagorasa..przynajmniej wg mnie.
wybaczcie, że się Wam wtrącam
30 sty 21:47
30 sty 21:49
ICSP: Witaj
Kejt 
Miło że się wtrąciłaś

Wiem ze miałaś mi podać rozwiązanie (sin
2 20
o * sin
2 40
o * sin
2
60
o * sin
2 80
o )
30 sty 21:49
Kejt: <znika w tajemniczych okolicznościach>
30 sty 21:50
Kasia: już robie
30 sty 21:53
ICSP: no dobra nie będę ciebie dłużej meczył.
Skorzystaj z tego że :
4 * sin(60−α) * sinα * sin(60+α) = sin3α
30 sty 21:54
Kasia: ok. rysunek ten sam.
| | sinα | | a/c | | a | | c | | a | |
P = |
| = |
| = |
| * |
| = |
|
|
| | cosα | | b/c | | c | | b | | b | |
L = P
C.N.U
^
30 sty 21:59
ICSP: Dobrze to masz już opanowane

Nie chcesz rozwiązać zadania dla
Kejt
30 sty 22:01
Kejt: śmiało..ja nadal nie wiem o co chodzi..
30 sty 22:02
Kasia: NIE NIE NIE NIE ! ! ! !
jak takie zadania masz mi dawać, to ja może pójdę..
30 sty 22:04
ICSP: nawet jak ci podałem tą tożsamość ?
30 sty 22:04
ICSP: Pytałem tylko

Z jakiego działu chcesz?
30 sty 22:04
Kasia: moja odwiedz brzmi : nie dziękuję.
Kejt: życzę natchnienia i cierpliwości... : P
hmm.. może f. wykładnicza albo wymierna, bo już trochę czasu minęło od mojej ostatniej
styczności z nimi ...
30 sty 22:08
ICSP: no to :
rozwiąż nierówność :
3x > 0
30 sty 22:09
Kejt: ile powinno wyjść?
30 sty 22:11
Kasia: nieskończenie wiele rozwiązań?
30 sty 22:12
ICSP: w którym?
30 sty 22:12
ICSP: Kasiu zapisz to jakoś tak rozsądnie
30 sty 22:13
Kejt: w tym moim..wyszedł mi trochę dziwny ułamek..
30 sty 22:14
Kasia: no, ale na logike odrazu widać

ale gdybym to miała jakoś udowodnić, to bym napisała po prostu , że :
kiedy x = 0 ⇒ 3
0 = 1 , co jest większe od 0
i dla każdej liczby x dodatniej bądz ujemniej 3 do danej potęgi, będzie liczbą dodatnią,
większą od 0.
30 sty 22:17
30 sty 22:17
ICSP: wiem ze od razu widać. Tylko chodzi o ładny zapis

Szukamy x więc
x = ?
30 sty 22:17
Kejt: ja bym napisała po prostu x∊lR
wyszedł mi trochę inny..liczę dalej..
30 sty 22:19
ICSP: no i dobrze byś napisała
30 sty 22:20
Kasia: aaa, o to Ci po prostu chodzi

x ∊ ℛ
30 sty 22:20
gauspn: x∊<0;∞)
30 sty 22:20
ICSP: tak teraz dobrze
30 sty 22:21
Kasia: nieprawda, bo ujemne liczby tez naleza do przedzialu, wiec po prostu R...
30 sty 22:21
ICSP: teraz
Kasiu dam ci coś na zabicie czasu bo będę musiał iść

rozwiąż w liczbach rzeczywistych równanie :
x
3 + 3x
2 + 3x + 11 = 0
30 sty 22:22
Kasia: x = −3√10 − 1
tak można po prostu zostawić?
30 sty 22:37
Eta:
30 sty 22:41
Kasia: jakieś jedno zadanko na dobranoc?

tym razem już ja chcę zrobić od a do z !
30 sty 22:42
Kasia: hahaha, dzięki Kejt za wsparcie
30 sty 22:43
Kasia: i poprawka : dotarłyście * wybaczcie
30 sty 22:44
Kejt: nie ma sprawy, imienniczko

lecę spać, dobranoc.
30 sty 22:44
gauspn: Oblicz a4+b4 jeśli, a2+b2=2 i ab=1
30 sty 22:46
Kasia: kolorowych snów !
30 sty 22:46
ICSP: Eta czy przypadkiem z tego tematu nie zniknęło kilka postów?
30 sty 22:47
Eta:
a4+b4= (a2+b2)2−2a2b2=(a2+b2)2−2(ab)2=............ dokończ
30 sty 22:48
30 sty 22:48
Eta:
Jakich postów ?
ICSP
30 sty 22:49
gauspn: Nie no tak się wtrąciłem do tematu bo miało to być zadanie dla Kasi, jeżeli bym chiał żeby mi
ktos rozwiązał to bym założył nowy temat
30 sty 22:49
Kasia: Eta: już dokończe, sekundka
30 sty 22:50
Eta:
Sorry

na przyszłość pisz:
tylko dla Kasi !
30 sty 22:52
gauspn: Ja to troche inaczej zapisałem a mianowaicie:
(a2+b2)2=a4+2a2b2+b4
(a2+b2)2=a4+2(ab)2+b4
22=a4+b4+2(1)2
4=a4+b4+2
4−2=a4+b4
2=a4+b4
a4+b4=2
30 sty 22:53
Kasia: po 1) ICSP, nie gniewaj się na nich, one mi uprzejmie pomogły, bo sama i tak bym na to nie
wpadła..
po 2) dzięki gauspn, widzę, że nie mam po co pisać już, a już bym sobie naprawdę z tym
poradziła.. eh..
30 sty 22:58
Kasia: na nie* , nie mam co ja mam dzisiaj z tym rodzajem męskim..
30 sty 23:00
Kasia: nie wiem co ja mam*
30 sty 23:00
ICSP: na nikogo się nie gniewam przecież

Ja jestem dla wszystkich bardzo miły
30 sty 23:18
Eta:

>
30 sty 23:19
Matura!12: jak tak patrze na te zadania.. to masakra. Nie wiem czay zdam matme

Chyba wybiore sie na
korki
31 sty 18:16