Czy ktos moglby mi pomoc ;) ? Rownania tryg.
meka: 3ctg(2x+π)=−√3 i to trzeba rozwiazac
zeby nie bylo ja rozwiazalem i prosilbym o wskazanie bledu + ew. wytlumaczenie
Moja wersja:
ctgα=−√3/3−−−>α=−π/3
2x+π=−π/3+kπ
x=−π/6−π/2+kπ/2=−2/3π+kπ/2
a odp. powinna byc x=−π/6 + kπ/2
Z gory dziekuje.
30 sty 20:33
krystek: ctgα=−√3/3
ctgα=−ctg(π/3)
ctgα=ctg(π−π/3) i tujest Twój błąd
30 sty 20:42
meka: Dziekuje. Juz troche rozumiem, ze z redukcyjnych. ctg(180 − α) = − ctg(α) − ale czemu akurat z
tego, a nie z tego ctg( − α) = − ctg(α) ?
30 sty 21:30