matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
Studiii:
Granica funkcji:
2
lim x→0 (cosx)
x
2
tu jest cosx do potęgi 2/x
2
rozwiazujac 2 sposobami za 1 wyszlo mi lim=1 za 2 lim= −18 czy ktoś moglby podac poprawny wynik?
30 sty 20:06
Studiii:
znaczy sie za 2 lim=−9
30 sty 20:06
Studiii:
znaczy e
−9
Wybaczcie niedopatrzenie
30 sty 20:10
Studiii:
up
30 sty 20:22
Trivial:
lim
x→0
(cosx)
2/x
2
= lim
x→0
[1 + (cosx−1)]
2/x
2
= lim
x→0
e
2(cosx−1)/x
2
= g.
2(cosx−1)
2(cosx−1)(cosx+1)
lim
x→0
= lim
x→0
=
x
2
x
2
(cosx+1)
2
−sin
2
x
= lim
x→0
*
= −1.
cosx+1
x
2
1
g = e
−1
=
.
e
30 sty 20:24
Trivial:
A tutaj wykres tej funkcji. LOOOL.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+%28cosx%29^%282%2Fx^2%29
30 sty 20:26