oblicz średnią prędkosć
piotr: bardziej fizyka, ale może ktoś będzie wiedział
samochód 1/3 drogi przejechał z prędkością 100km/h a resztę 20m/s
30 sty 20:00
BLAZEJ_505: ale chodzi o prędkość, czy szybkość średnią
30 sty 20:01
piotr: średnia prędkość...bardziej dosadnie nie wiem jak bedzie
30 sty 20:02
Basiek: Średnia szybkość

prędkość to wartość wektorowa. Chyba, że jest napisane "średnia wartość
prędkości"

ew. jest źle.
W każdym razie chodzi o szybkość średnią
30 sty 20:05
BLAZEJ_505: skorzystaj ze wzoru Vśr=całkowita drogacałkowity czas, oznacz drogę jako x, zamień
jednostki na SI, i z tych prędkości wyznacz czas
30 sty 20:11
neptun: 20m/s to 72km/h
2/3 drogi − 72km/h
1/3 − 100km/h
1/3 − 72km/h
1/3 − 72km/h
sumujemy i dzielimy przez 3 ro : 81,33 km/h
chyba dobrze
30 sty 20:11
piotr: to co napisał neptun jest dobrze?
30 sty 20:13
Basiek: V=S/t
t
1 + t
2=....
30 sty 20:15
piotr: s ma być 1?
30 sty 20:17
BLAZEJ_505: a mnie wyszło w przybliżeniu 22,1 m/s
30 sty 20:18
30 sty 20:19
Basiek: Ups. Jeszcze tam trzeba zamienić jednostki

Najlepiej 20 m/s= .... km/h
Wtedy podstawić do tego, co podałam.
Nigdy nie patrzę na jednostki
30 sty 20:19
BLAZEJ_505: lepiej zamieniać na jednostki SI
30 sty 20:20
Basiek: Ja tam zawsze wolałam km/h , bo wtedy masz jako−tako zobrazowane to, jak coś się porusza.
Wiesz, że np. samochód może jechać 60 km/h, ale jak Ci wyjdzie 500 km/h , to znaczy, że gdzieś
jest błąd
30 sty 20:22
piotr: jaka jest w ostatnim wzorze droga (ile wynosi)?
30 sty 20:47
BLAZEJ_505: s − bo to cała droga
30 sty 21:05
Też chcę inny nick! : Powinno się poskracać... Pododawaj ładnie itd. Ja tu się nieźle umęczyłam, żeby sobie wszystko
przypomnieć. Nigdy tego nie umiałam.

A moje zeszyty zostały rozdane
30 sty 21:06