matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczby
zbk:
a
b
a
2
+b
2
a
wykaż że jeśli
=
to
=
i a,b,c ∊R i są ≠0 i a≠−c
b
c
b
2
+c
2
c
30 sty 19:52
Lila:
a*c = b
2
z pierwszego równania
a
2
+ b
2
a
2
+ a*c
a(a+c)
a
czyli:
=
=
=skracam=
b
2
+ c
2
a*c + c
2
c(a+c)
c
30 sty 19:58