Funkcje trygonometryczne, równanie
madamme: Rozwiąż równanie: tgx (2sinxcosx + cosx) = 0 dla x ∊<0; 2π>
nie wiem czy dobrze rozwiązałam i czy mogłam to tak zrobić, więc proszę o sprawdzenie:
sinx/cosx (2sinxcosx + cosx) = 0
sinx(2sinxcosx)/cosx + sinxcosx/cosx = 0
2sin
2xcosx/cosx + sinxcosx/cosx = 0 (w tym miejscu skróciłam sobie po prostu cosinusy i nie
wiem czy tak mogłam zrobić

?)
2sin
2x + sinx = 0
sinx (sinx +1) = 0
sinx= 0 lub sinx= −1
Dalej to sobie rozwiążę sama, tylko proszę o sprawdzenie czy jest to dobrze rozwiązane i jeśli
nie to prosze o ewentualne wskazówki.
30 sty 19:50
madamme: przepraszam, dalej w rozwiązaniu miało być sinx (2sinx + 1)= 0, moja pomyłka.

ale moją prośbę o sprawdzenie i pytanie w nawiasie ponawiam.
Wydaje mi się, ze mogłam to tak skrócić, chce się tylko upewnić.
30 sty 20:02
madamme: podbijam...
31 sty 13:07
Aga1: Tak wychodzi, ale zapomniałaś o dziedzinie: cosx≠0
31 sty 13:45