wielomiany
Anka: Help
dane są wielomiany f(x)=−3x+1+2x2 g(x)=−x4+3x, h(x)=5x−4x2 określ ich stopień i stopieiń
wielomianu
30 sty 19:43
madamme: stopień wielomianu określasz poprzez największą potęgę która stoi przy x−ie.

Na ten przykład
przy f(x) będzie to wielomian stopnia drugiego, g(x) stopnia 4−tego i h(x) stopnia 2−giego.
30 sty 19:46
Anka: tylko jest jeszcze mały problem bo mm do wyboru odpowiedzi f(x)−3h(x), g(X)h(x)+2f(x) albo
f(x)+h(x)−2g
30 sty 19:50
madamme: no to musisz podstawić do równania kolejne wielomiany, obliczyć i podac stopień. Bo jak to
zrobić to juz raczej wiesz po tym co napisałam.
30 sty 19:53