pomooocy
humanistka: Niemogę sobie poradzić z tymi zadaniami pomóżcie .Zadanie: Nieskończony ciąg liczbowy
(an) jest określony wzorem an= 4n−31, n =1,2,3,...Wyrazy ak, ak +1, ak +2 danego
ciągu (an) wazięte w takim porządku , powiększono wyraz ak o 1, wyraz ak +1 o 3
oraz wyraz ak +2 o 23. W ten sposób otrzymano trzy pierwsze wyrazy pewnego ciągu
geometrycznego. Wyznacz k oraz czwarty wyraz tego ciągu geometrycznego.
30 mar 16:46
Eta: witam, pomagam
30 mar 19:42
Eta:
masz podany a
n = 4n − 31
to :
a
k = 4k − 31 a
k+1 = 4(k+1) − 31 => a
k+1 = 4k − 27
a
k+2 = 4(k+2) => a
k+2 = 4k − 23
teraz wyrazy ciągu geometr.
są :
4k − 31 + 1 , 4k− − 27 +3 , 4k − 23 + 23
zatem:
4k − 30, 4k − 24 , 4k −−−− tworzą ciąg geom. to z def. ciągu mamy:
(4k −24)
2 = 4k(4k −30)
po yporzadkowaniu otrzymasz równanie:
− 18k = − 144 =>
k= 8
więc: wyrazy ciągu geom. są :
a
1 = 4*8 − 30 => a
1 = 2
a
2 = 4*8 − 24 => a
2 = 8
a
3 = 4*8 => a
3 = 32 więc q=
82 = {32}{8}
więc q = 4 i a
1 = 2
już prosto oblicz a
4 = a
1 *q
3 = ....... policz to sama

Pozdrawiam
30 mar 19:51