logarytmy
xxx: Bardzo prosze o pomoc i dokladnie rozpisanie ponizszych zadan. z gory bardzo dziekuje
Zad1.
Oblicz
a)log100+log418
b)log107−log0,58
c)log9√3−log34√3
d)log1,594−logπ1
Zad2
Oblicz podstawe logarytmu
a)loga25=2
b)loga18=3
c)loga0,25=−1
d)loga64=−3
30 sty 19:41
Lila: a) log
10100 = x
100 = 10
x
czyli x = 2
8
−1 = 2
2y
2
−3 = 2
2y
−3 = 2y |:2
x+y=...
Pozostałe przykłady oblicza się w podobny sposób
30 sty 19:52
xxx: nadal mi nie wychodzi

nie wiem co robic z potegami i pierwiastkami
30 sty 20:01
Lila: jak masz np. √3 to można to też zapisać jako 312
30 sty 20:03