całka
Ania: Całka
∫ ex+1e2x+1 dx
30 sty 19:24
Krzysiek: popraw zapis, korzystając z 'U', zamiast z 'u'
30 sty 19:39
ZKS:
Zapisz porządnie to może będzie w stanie ktoś pomóc.
30 sty 19:40
30 sty 20:08
ZKS:
e
x = t
e
xdx = dt
| | t + 1 | | 1 | | 2t | | dt | | dt | |
∫ |
| dt = − |
| ∫ |
| dt + ∫ |
| + ∫ |
| = |
| | t(t2 + 1) | | 2 | | t2 + 1 | | t2 + 1 | | t | |
| | 1 | |
= − |
| ln|t2 + 1| + arctg(t) + ln|t| + C = |
| | 2 | |
| | 1 | |
= − |
| ln|e2x + 1| + arctg(ex) + ln|ex| + C |
| | 2 | |
30 sty 20:17
Studiii: dziekuje
30 sty 20:19
Trivial: ln|e
x| ?
30 sty 20:20
ZKS:
Oczywiście x.

Już mózg mi się sprasował za bardzo.
30 sty 20:27