matematykaszkolna.pl
programowanie j: Witam mam do napisania program który wyświetli liczby dwucyfrowe których reszta z dzielenia przez 4 wynosi 3 oraz program obliczy sumę tych liczb. Więc tak: var i,suma:integer; begin{program glowny} for i:=11 to 99 do begin if i mod 4=3 then writeln(i); end; ten fragment z wyswietlaniem tych liczb mam ale mam problem z tą sumą wydaje mi sie ze trzeba by tu uzyc tzn utworzyc tablice z tych liczb i policzyc sume elementow tej tablicy?
30 sty 19:21
wmboczek: bez tablicy suma=0 for i=10 to 99 if i mod 4=3 then writeln(i); suma=suma+i eddif
30 sty 19:24
j: Aha na to nie wpadłem a powiedz mi dlaczego zle mi on liczy te sume: program Untitled; var i,suma:integer; begin{program glowny} suma:=0; for i:=11 to 99 do begin{instrukcja wykonywana w pętli} if i mod 4=3 then writeln(i); suma:=suma+i; end; writeln('suma:',suma); readln; end. Bo policzyłem z ciągu arytmetycznego ze ta suma to 1265 a program liczy ze 4895
30 sty 19:34
wmboczek: Wydaje się OK Zobacz, jakie masz wyniki cząstkowe może to cię naprowadzi Generalnie wynik zliczania powinien być typu rzeczywistego − jeśli typ integer jest jakoś mocno ograniczony (np. do 1024) to wyjdą bzdury po przekroczeniu zakresu
30 sty 19:44
j: Hmm tez juz o tym myslałęm ale typ integer jest to po prostu 4−bajtowa liczba całkowita ze znakiem w kodzie U2 pobawie sie tym jeszcze sprobuje w c++ zobaczyc jak to działa
30 sty 19:52
Sławek: if i mod 4=3 then begin writeln(i); suma:=suma+i; end; end;
30 sty 19:52