geometria w przestrzeni
marek: Podstawą graniastosłupa prostego jest kwadrat o boku 6cm. Pole powierzchni całkowitej
wynosi 240cm2 Oblicz objętość tego graniastosłupa potrzebne na zaraz proszę o pomoc
jestem kompletną nogą z matmy więc proszę o rozwiązanie tego w najprostszy sposób
30 mar 16:40
tim: Wzór na PCGRANIASTOSŁUPA = 2ab+2bh+2ah
a − bok podstawy − 6
b − bok podstawy − 6
h − wysokość
Pc = 2 * 6 * 6 + 2 * 6 * h + 2 * 6 * h = 240[cm2]
Obliczamy to i zostaje nam:
72 + 12h + 12h = 240[cm2]
24h = 168
h = 7
Mamy dane:
a = 6
b = 6
h = 7
Objętość = V = a * b * c. Podstaw i oblicz.
30 mar 16:44