Prawdopodobieństwoo
jarke: prawdopodobieństwoo
1. Ze zbioru liczb {1,2,...,2010} losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
wybrana liczba nie jest podzielna ani przez 6, ani przez 15.
2. Cyfry 0,1,2,3,4,5,6,7,8 i 9 ustawiono losowo. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
a) między 0 a 1 znajdą się dokładnie trzy cyfry,
b) cyfry 7,8,9 będą stały obok siebie.
co do pierwszego zadania to wiem tyle jaka jest moc zbioru omega...
a drugie zadanie
moc zbioru omega to 10!, bo ustawiamy zbiór cyfr w ciąg, a nie liczbę.
a) moje myślenie jest takie:
0 1
8! * 5, wynik jest błędny...
b) ustawienie cyfr 7,8,9 na 3! sposobów, pozostałe miejsca to 7! sposobów, 7!*3!... to również
błędny wynik...
proszę o pomoc
30 sty 19:06
wmboczek: Zad 1.
2010/6=335, 2010/15=134, 2010/30=67
moc A=2010−335−134+67
30 sty 19:13
wmboczek: Zad 2.
(0abc1),d,e,f,g,h − 6 elementów
a) 6!*3!
(789),a,b,c,d,e,f,g − 8elementów
b) 8!3!
30 sty 19:17
jarke: wynik zadania drugiego, przykład a, się nie zgadza
natomiast b jest dobrze i rozumiem sposób rozwiązania.
a czy możesz wytłumaczyć zadanie pierwsze?
bo wynik się zgadza, tylko nie bardzo wiem ocb
30 sty 19:56
wmboczek: Masz 2010 liczb z czego 335 podzielnych przez 6 i 134 przez 15. Część jest zliczona podwójnie
(te podzielne przez 30)
W 2a) rzedzywiście błąd, jeszcze pomnożyć przez liczbę możliwości wyboru 3 z 8 do środka
6!*8*7*6
30 sty 19:59
jarke: rozumiem, teraz tylko zadanie 2a) jeszcze nie zgadza się z wynikiem...
wydaje mi się, że 6!*8*7*6 trzeba pomnożyć jeszcze razy dwa, bo trzeba jeszcze rozpatrzyć
możliwość gdy 0 jest na miejscu 1 (1abc0) ... tak by się wynik zgadzał...
30 sty 20:23
wmboczek: To już kwestia interpretacji treści, dla mnie pomiędzy a i b znaczy pierwsze a a drugie b. Może
do zboczenie, ale ja domyślnie zakładam istnienie porzadku
30 sty 20:33
jarke: | | 2 | |
w odpowiedziach do podpunktu a wynik wychodzi |
| |
| | 15 | |
30 sty 20:47
wmboczek: czyli razy 2 tak jak proponowałeś
Ciężko mi wyrokować, ale być może jest jakaś różnica "między" i "pomiędzy", może ktoś wyjaśni
te kwestię bo sam jestem ciekaw
30 sty 21:04
jarke: dobre pytanie, bo co z takim zadaniem na maturze...
i ja jestem ciekaw
30 sty 21:08
Też chcę inny nick! : Ale to przecież chyba oczywiste, że *2
To są liczby. Czyli kolejność ma znaczenie...., a jest róznica między
21340cośtamcośtam a 20341cośtamcośtam
30 sty 21:14
wmboczek: No jest różnica. I o to chodzi jak ją interpretować. 34 jest między 1 a 0 a nie między 0 a 1 (w
pierwszym przypadku). I nie, to nie są liczby tylko elementy zbioru. Z drugiej strony, jak
pomiędzy punktami A i B odcinka znajduje się C, to C jest także pomiędzy B i A. Dalej czekam
na wyjaśnienie, czy kolejność 0 i 1 jest ustalona czy nie
30 sty 21:25
jarke: to nie są liczby tylko losowo ustawione cyfry tworzące pewien zbiór
ciekawy przypadek...
30 sty 21:54
jaaajajaa:

kocham Cię ≤3
∫ja + Ty ≠ 0 !
30 sty 22:05