Ciągi
Żongler: Suma trzech liczb tworzących rosnący ciąg geometryczny jest równa 21. Jeżeli pierwszą i drugą
liczbę zwiększymy o 3, a trzecią pozostawimy bez zmian to otrzymamy ciąg geometryczny. Znajdź
te liczby.
30 sty 19:04
Aga1: Podaj poprawną treść zadania.
30 sty 19:06
Żongler: Suma trzech liczb tworzących rosnący ciąg geometryczny jest równa 21. Jeżeli pierwszą i drugą
liczbę zwiększymy o 3, a trzecią pozostawimy bez zmian to otrzymamy ciąg arytmetyczny*. Znajdź
te liczbyXD
30 sty 19:09
Żongler: Pomoże ktoś?
30 sty 19:16
Aga1: a1+a1q+a1q2=21
2(a1q+3)=a1+3+a1q2
Rozwiąż.
30 sty 19:16
Żongler: Dwa rozwązania, ale tylko jedno tworzy ciąg rosnący liczby: 3, 6, 12
30 sty 19:28
Żongler: A możesz mi wytłumaczyć skąd taki układ równań?
30 sty 19:33
9 lut 22:13
Eta:
a,b,c −−− szukane liczby
1/ a,b,c −−− tworzą ciąg geometryczny ⇒ b2=a*c
2/ a+b+c=21 ⇒a+c=21−b
3/ a+3, b+3,c −−− tworzą ciąg arytmetyczny ⇒2(b+3)=a+c+3 ⇒ 2b+6=21−b+3 ⇒ b=6
to 1/ a*c=36
2/ a+c= 15 to a=4 i b=9 lub a=9 i b=4
Odp: warunki ciągu geometrycznego rosnącego spełniają liczby : 4,6,9
9 lut 22:35