matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznaczanie dziedziny
Łukasz:
Wyznacz dziedzine funkcji i f. odwrotną, f(x)=arccos*(x/x+1) jakis opis skąd co się bierze
30 sty 19:02
pigor:
z definicji funkcji y=arccosx ⇒ x=cosy , gdzie |x|≤1 i y∊R masz :
x
|
| ≤ 1 / * (x+1)
2
⇔ x(x+1)−(x+1)
2
≤ 0 ⇔ (x+1)(x−x−1}≤ 0 ⇔
x+1
x+1 ≥0 ⇔
x≤−1
⇔
x∊(−
∞
;−1>
− dziedzina twojej funkcji . ...
30 sty 21:18