awdawdawd
bum: tg2x = tg (3x − π6)
Jak mam to zrobić ?
30 sty 19:00
bum:
30 sty 19:06
30 sty 19:10
bum: chyba nie rozumimem, nie mozna prosciej ?
30 sty 19:36
bum:
30 sty 19:52
madamme: skrócone tg z dwóch stron.
30 sty 19:53
Basiek: tgx=tgy => x=y+ kπ (okres podstawowy− dodajesz zawsze, gdy pozbywasz się sin/ cos/tg/ctg)
doliczasz...
30 sty 19:56
bum: cos (2x− π/6) − cos (x + π/6 = 0 w tym przykładzie można podobnie ? I też tylko z prawej strony
dodaje 2kπ?
30 sty 20:02
krystek: oczywiście cos(....)=cos(....)
30 sty 20:04
Basiek: lol. Faktycznie. Tylko tam musisz dodać +2kπ i jeszcze zrobić drugą serię rozwiązań. Wybacz,
wszędzie dopatruję się matematycznych teorii spiskowych.
30 sty 20:04
bum: Dziekuje wam za pomoc, jednak możesz sprecyzowac o jaka druga serie rozwiazan chodzi ?

po lewo π/6 + 2kII i po prawo też π/6 + 2kπ?
30 sty 20:07
Basiek: | | π | |
no nie, po prawo − |
| +2kπ |
| | 6 | |
30 sty 20:08
Basiek: Ale wiesz, ten mój wzór, to też przydatna rzecz jest ;>
30 sty 20:10
bum: nie watpie juz je wydrukowalem

. Jednak nie daje mi spokoju ten przykład. Mogłabys go
rozpisac ten przyklad zeby go zrozumial i sie uspokoil
30 sty 20:15
30 sty 20:17
krystek: cosx=cosα⇒ x=α=2kπ lub x=−α+2kπ i analog w Twoim przykładzie ,tylko inne argumenty!
30 sty 20:24
bum: nie za bardzo Basiek

kilka mam takich przykladow i gdybys rozwiazala mi ten przykladowy z
reszta powineienim sobie poradzic
30 sty 20:51
Też chcę inny nick! : Nie, bo dla tg, ctg, sin i cos wygląda to trochę inaczej. A prościej niż jest w linku
wytłumaczyć się nie da
30 sty 20:52