Ciągi
esz: Liczby: m+7 ; m−3 ; 3−2m ; w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny. Wyznacz takie
wartości parametru m, dla których ten ciąg nie jest monotoniczny. Pomoże ktoś?
30 sty 18:34
Aga1: (m−3)2=(m+7)(3−2m)
Rozwiąż.
30 sty 18:37
esz: Mam m1=4/3 i m2=−3 czyli rozwiązaniem jest tylko m2 bo jest ujemne?
30 sty 18:45
Aga1: Za m podstaw i zobacz ,które liczby nie są ustawione ani rosnąco, ani malejąco
Np. Dla m=−3,
a1=−3+7=4
a2=−3−3=−6
a3=3−2*(−3)=9 −−−jaki to ciąg?
30 sty 18:49
esz: Naprzemienny czyli niemonotoniczny. Dzięki wielkie
30 sty 18:51
Aga1: Sprawdź jeszcze dla drugiego m.
30 sty 18:52