błagam pomocy
humanistka: Wielomian P(x) =x3−21x+20 rozłóż na czynniki liniowe to znaczy zapisz go w postaci
iloczynu trzech wielomianów stopnia pierwszego.
30 mar 16:28
Basia: Widać,że
P(1) = 13 − 21*1 + 20 = 0
czyli P(x) dzieli się przez x−1
podziel P(x) przez x−1
otrzymasz trójmian kwadratowy i wtedy Δ i pierwiastki
30 mar 16:45
humanistka: dzięki a mogłabyś mi napisać po kolei jak to sie robi bo ja z matmą nie zabardzo
30 mar 16:48
Basia: od razu zmieniam znaki bo będę odejmować
x3 − 21x +20 : (x−1) = x2 + x − 20
−x3 + x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2 − 21x + 20
−x2 + x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
− 20x + 20
20x − 20
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
========
czyli x3 − 21x + 20 = (x−1)*(x2 + x − 20)
dla x2 + x − 20
liczysz Δ i pierwiastki x1 i x2
x2 + x − 20 = (x−x1)(x−x2)
to już musisz zrobić sama
30 mar 16:56