Dla jakich wartości parametru a reszta z dzielenia wielomianu w(x)
weroniiiiii: Dla jakich wartości parametru a reszta z dzielenia wielomianu W(x)=2x4−3x3+ax2+a2x+2 przez
dwumian (x−1) jest większa od 3.
30 sty 18:09
Paweł: Reszta z dzielenia wielomianu przez dwumian (x−a) wynosi W(a). Więc spróbuj rozwiązać
nierówność W(1) >= 3
30 sty 18:13
Paweł: W(1) > 3
30 sty 18:13
weroniiii: nie wychodzi mi to dobrze...
30 sty 18:17
Paweł: a w czym problem? rozwiązaniu nierówności?
30 sty 18:18
weroniiii: no tak
30 sty 18:19
Paweł: a jaka ci wychodzi w ogóle. podaj wynik czy cos
30 sty 18:19
weroniiii: w ksiazce odp jest a∊(−∞;2)∪(1;+∞) a mi wgl tak nie wychodzi..zle cos obliczam
30 sty 18:22
Paweł: no po podstawieniu jedynki wychodzi:
a2 + a + 1 > 3 co daje
a2 + a − 2 > 0
Δ = 1 + 8 = 9
x1 = −1 − 32 = −2
x2 = −1 + 32 = 1
ramiona są w górze
i wychodzi x∊−∞, −2) ∪ (1, +∞)
30 sty 18:30
weroniiii: aha..to ja tam zle liczylam dzieki wielkie
30 sty 18:43