ciągi
Pająk: Udowodnij, że dla dowolnego ciągu arytmetycznego zachodzi równośc:
S
n+3−S
n=3(S
n+2−S
n+1)
| | (n+2)rn−(n−1)nr | |
Strona lewa wychodzi mi tak: Sn+3−Sn= |
| , natomiast prawa: |
| | 2 | |
| | (n+2)r−nr | |
3(Sn+2−Sn+1)=3(n+1)( |
| ). gdzieś mam błąd tylko nie wiem gdzie. |
| | 2 | |
30 sty 18:05
wmboczek: an+3+an+2+an+1=3an+2 i dalej łatwo
30 sty 18:18
Pająk: nie rozumiem, dlaczego tak?
30 sty 18:21
wmboczek: bo jest łatwiej! dalej masz
an+3+an+1=2an+2 a to jest gotowy wzór w ciągu arytmetycznym − środkowy jest średnią
sąsiadów
30 sty 19:07
Aga1: Sn+3=Sn+an+1+an+2+an+3
Sn+2=Sn+1+an+2
30 sty 19:11