Planimetria
...: Problemów z planimetrią ciąg dalszy...
Na rozgrzewkę takie o to zadanko:
Na trójkącie, którego kty maja miary α i β opisano kolo. Wyznacz stosunek pola tego trójkąta,
do pola kola opisanego na tym trójkącie.
Oznaczylem boki jako a,b,c oraz wysokość h i następnie wyznaczylem b. Potem h z Pitagorasa i
porównalem pola. Mialem nadzieję, że pod koniec wszystko ladnie się skróci. Nadzieja matką
glupich... Zapisalem 2 strony i nic
30 sty 17:52
...: oj patrzę, że nie chcący dwa razy ten sam temat wrzucilem...
30 sty 18:03
AC:
Skorzystaj z twierdzenia sinusów,
otrzymasz
30 sty 18:48
...: Dany jest czworokąt o polu równym 20. Znajdź pole czworokąta, którego bokami są odcinki lączące
środki boków danego czworokąta.
Na te zadanie wgl nie mam koncepcji....
30 sty 22:37
pigor: do
AC a w tym 1−szym zadaniu ten
sin(α+β) to − nie wątpię, że − wpadł ci do mianownika przez przypadek , bo np. tak :
| SΔ | | abc | | 8R3sinα sinβ sin(α+β) | | 2 | |
| = |
| = |
| = |
| sinα sinβ sin{α+β) . |
| S◯ | | 4R πR2 | | 4πR3 | | π | |
...
30 sty 23:01
...: Jeszcze mam problem z tym zadaniem. Wykaż, że jeżeli a,b,c są długościami boków trójkąta
ostrokątnego, to a2+b2=c2<2(ab+ac+bc)
Doszedłem do (a+b+c)2<0, a to nie prawda...
31 sty 14:06
Aga1: W każdym trójkącie a+b>c i b+c>a i a+c>b
31 sty 14:26
pigor: ... a więc np. tak : z tw. cosinusów i własności
|cos|≤ 1 masz układ nierówności :
b
2+c
2−a
2 = 2bc cosα ≤ 2bc ,
a
2+c
2−b
2 = 2ac cosβ ≤ 2ac,
a
2+b
2−c
2 = 2ab cosγ ≤ 2ab ,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− i dodając stronami
a2+b2+c2 ≤ 2(ab+bc+ac) , a to należało wykazać . ...
31 sty 14:44
Aga1: W trójkącie ostrokątnym
a2+b2>c2
a2+c2>b2
b2+c2>a2
31 sty 14:47
...: Na okręgu opisano trapez równoramienny o obwodzie 2p i przekątnej d.Oblicz stosunek promienia
okręgu wpisanego do promienia okregu opisanego na tym trapezie.
Obliczylem promień okręgu wpisanego w trapez, ale jak obliczyć opisanego to zielonego pojęcia
nie mam

może dlatego, że rysunek do bani i późna pora
1 lut 00:27
Aga1: Rozwiązałam, ale nie wiem, czy po drodze nie zrobiłam jakiegoś błędu rachunkowego.
Masz odp.?
1 lut 10:30
...: Nie mam. Dopiero zobaczylem, że odpisalaś
2 lut 09:17
...: Bok rombu ABCD ma dlugosć 5√5. Punkty M i N są środkami boków odpowiednio AB i AD. Proste
zawierające odcinki BN oraz BM są prostopadle , a kąt DAB jest ostry. Oblicz pole rombu.
proszę o rysunek, bo nie wiem o co chodzi z tym, że "Proste zawierające odcinki BN oraz BM są
prostopadle "
2 lut 10:50
...: znajdzie się jakiś ochotnik czy sam mam wybrać?
2 lut 12:16
...: ...
2 lut 13:03
...: Aga masz może jeszcze rozwiązanie do tego zadania?
9 lut 14:17
....:
9 lut 14:43
Aga1:

Nie mam już rozwiązania, ale pamiętam jak robiłam.
2c=a+b=p
h wyliczysz z twierdzenia Pitagorasa
x wyliczysz z Pitagorasa.
Promień okręgu opisanego na trapezie jest równy promieniowi okręgu opisanego na trójkącie,
którego znasz boki i wysokość.
I dalej możesz skorzystać z twierdzenia sinusów lub drugiego wzoru z polem.
9 lut 16:53