Na wycieczkę pojechało 21 osób o średniej wieku 23 lata. Srednia ta wzrosnie do
ennnnneeee:): Na wycieczkę pojechało 21 osób o średniej wieku 23 lata. Srednia ta wzrosnie do 24 jesli
doliczy sie wiek przewodnika. ile lat ma przewodnik?
30 mar 16:18
tim: Zakładamy, że wszystkie 21 osoby mają 23 lata, czyli razem mają 483 lata.
483
−−−−− = 23
21
483 + x
−−−−−−−−−− = 24
21 + 1
483 + x = 24 * 22
483 + x = 528
x = 45 lat
30 mar 16:23
ennnnneeee:): dziekuje
30 mar 16:30
j:
10 lis 20:30
kamilito: Na Wycieczkę pojechało 9 osób o średniej wieku 39 lata.Średnia ta wzrośnie do 41,jesli doliczy
się wiek przewodnika.Ile lat ma przewodnik?
10 kwi 15:25
10 kwi 20:06
I'm back: Inne podejście (które oczywiście się sprowadza do tego samego)
9 osób ma wiek o 2 lata niższy niż średnia. To oznacza że przewodnik musi mieć o 2*9 = 18 lat
więcej niż średnia.
Stad wiek przewodnika to 41 + 18 = 59 lat
10 kwi 20:30
Min. Edukacji: Kamil to potrafił podpiąć się pod takie samo zadanie ale nie umiał wstawić swoich danych, jaki
to rodzaj inteligencji?
10 kwi 20:51
wredulus_pospolitus:
Jest to niesamowicie często spotykane − uczniowie nie rozumieją zadań, uczą się na pamięć
rozwiązania jednego konkretnego zadania, już analogicznego (inne dane) nie są w stanie nawet
ruszyć.
10 kwi 20:54