pomóżcie
Tomalek: oblicz bez użycia tablic:
a) 2sin2 225o − ctg330o * tg405o
b) 10ctg315o * sin(−150o) * cos225o
30 mar 16:12
Basia:
225 = 180+45
330 = 360−30
405 = 360+45
315 = 360−45
sin(−α) = −sinα a 150 = 180−30
225 = 180+45
zastosuj wzory redukcyjne; są tutaj
430
jeden przykład zrobię:
| | √2 | |
sin225 = sin(180+45) = −sin45 = − |
| |
| | 2 | |
po wyliczeniu wartości f.trygonometrycznych podstawiasz do podanych wzorów
| | √2 | | 2 | | 1 | |
2sin225 = (− |
| )2 = |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
itd.
30 mar 16:51
tim: Heloł Basiu
30 mar 16:52
Basia: Cześć Tim! Jak leci ?
30 mar 16:56
tim: A duży natłok jakoś popłudniu się zrobił

, a tak to może być xD A u ciebie?
30 mar 16:57
Basia: A co to jest xD ? Miał być jakiś emotikon zapewne, ale go nie ma.
Koniec roku blisko, młodzież zaczęła się uczyć !
Teraz za chwilę kończę, ale wrócę koło 19 i będę długoooooooooooo !
30 mar 17:00
tim: xD to taka emotikonka bez odpowiednika w obrazku xD , po prostu xD
30 mar 17:01