sprawdz ktora z liczb z podanego zbioru A jest pierwiastkiem wielomianu w(x)
weroniiiiii: sprawdz ktora z liczb z podanego zbioru A jest pierwiastkiem wielomianu w(x) jesli:
w(x)=x
3−3x
2−4x+12,A={−1,
√2,3}
w(x)=x
3−x
2+3x−3,A={−
√3,−1,1}
| | 1 | |
w(x)=x4−2x2−3,A={−√3,− |
| ,1,√3} |
| | 3 | |
| | 1 | |
w(x)=x4−3x2−10,A={−√5,0, |
| ,√5} |
| | 2 | |
30 sty 17:29
Basiek: podstawiasz te liczby i liczysz− jeśli wyjdzie Ci 0, znaczy, że liczba jest pierwiastkiem
wielomiany
30 sty 17:32
Basiek: *wielomianu
30 sty 17:32
weroniiiiii: czyli wszystko mam podstawiac osobno −1 osobno
√2 itd

w miejsce x
30 sty 17:36
Basiek: przykład piewszy:
w(−1)=..... obliczasz jeśli W(−1)=0 to jest pierwiastek jeśli W(−1)≠0 nie jest
potem W(
√2)=.....
itd
30 sty 17:38
weroniiiiii: dziex
30 sty 17:39
weroniiiiii: nie umiem tego przykladu z pierwiastkiem wyliczyc.i pozniej jak wszystko wylicze to co?trzeba
to jakos dodac czy cos?bo w odpowiedziach jest 3
30 sty 17:52
Basiek: W(
√2)= 2
√2− 6− 4
√2+12 = 6−2
√2 ≠0 (nie jest pierwiastkiem)
W(3)= 27− 3* 9− 4*3 +12= 27−27−12+12= 0 (3 jest pierwiastkiem

)
30 sty 17:56