matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dane jest wyrazenie
xyz:
x
2
−2x
Dane jest wyrazenie W=
. Oblicz wartość tego wyrażenia w punkcie x=2−
√
5
x
2
+1
30 sty 17:24
M:
14 lut 12:34
Bo_ra:
(2−
√
5
)
2
−2(2−
√
5
)
W(x)=
(2−
√
5
)
2
+1
4−4
√
5
+5−4+2
√
5
W(x)=
4−4
√
5
+5+1
5−2
√
5
W(x)=
10−4
√
5
5−2
√
5
1
W(x)=
=
2(5−2
√
5
2
14 lut 12:51