1/(1+x^2)^2
Grimm:
Liczę i liczę i się nie doliczę. Jak to rozwiązać?
To przykładowe zadanie na egzamin 1 roku więc powinna być jakaś prosta metoda.
30 sty 17:21
bart: | | 1 | |
rozbij na dwa ulamki i skorzystaj ze wzoru ∫ |
| =arctgx+C |
| | 1+x2 | |
30 sty 17:27
Grimm: Kwadrat wszystko psuje
30 sty 18:54
bart: dlatego rozbij to na dwa ulamki o mianowniku 1+x2
30 sty 18:58
bart: albo i wiecej
30 sty 18:59
ZKS:
x = tgu
dx = (tg
2u + 1)dt
| | 1 | | dt | |
∫ |
| * (tg2u + 1)dt = ∫ |
| dt = |
| | (1 + tg2u)2 | | 1 + tg2u | |
| | cos2u + sin2u | | 1 | |
1 + tg2u = |
| = |
| |
| | cos2u | | cos2u | |
| | sinucosu | | u | |
= ∫ cos2u dt = |
| + |
| + C = |
| | 2 | | 2 | |
| | sin(arctg(x))cos(arctg(x)) | | arctg(x) | |
= |
| + |
| + C |
| | 2 | | 2 | |
30 sty 20:04
Trivial:
30 sty 20:06
ZKS:
To dzięki Tobie
Trivial bo pokazałeś tą metodę i napisałem na maxa całki.

Jeszcze raz
dziękuję.
30 sty 20:09
Trivial:
| | x | | x | |
Zatem sinu = |
| = |
| |
| | s | | √x2+1 | |
30 sty 20:11
Trivial: Gratulacje.
30 sty 20:12
ZKS:
Oo to będę musiał zobaczyć bo ciekawe.
30 sty 20:13
ZKS:
Dziękuję za gratulację i za metodę z podstawieniem trygonometrycznym.
30 sty 20:14
Grimm: Przyznam że sposób jest bardzo fajny

Choć znając życie jest inny tak genialnie prosty że
żadne z nas go nie widzi jeszcze

Tak czy siak dzięki wielkie za pomoc
30 sty 20:44
30 sty 20:46
ZKS:
Jeżeli ten nie jest bardzo prosty to ja już nie wiem jakie to są proste.

Chyba te które od
razu można policzyć ze wzoru.
30 sty 20:46
Grimm: Jest prosty, nie mówię, że nie

I fajny bo sprytny.
30 sty 20:51