Algebra - przestrzenie liniowe
Lukashem: Niech A ∊ℛm x n i niech ℛ(A) oznacza podprzestrzeń rozpiętą na kolumnach macierzy A,
a N(A) oznacza podprzestrzeń zerową macierzy A. tzn. zbiór wektorów x ∊ ℛn takich, że
Ax = 0
Niech
{ 1 −1 0 0}
{−1 2 −1 0} = A
{ 0 −1 2 −1}
{ 0 0 −1 1}
Wyznacz wymiary i bazy podprzestrzeni ℛ(A), N(A)
Ja zrobiłem to tak:
Rozwiązaniem układu są wszystkie wektory postaci {x, y, z, t}T takie, że x = y = z = t
Więc moim zdaniem bazą rozwiązań tego układu jest wektor (1,1,1,1) dobrze myślę ? chodzi mi o
N(A) oczywiście.
Teraz:
Bazą podprzestrzeni ℛ(A) są wektory: (1,−1,0,0), (−1,2,−1,0), (0,−1,2,−1) i DimR(A) = 3.
Wywaliłem wektor (0,0,−1,1) − bo był generatorem podprzestrzeni z tamtymi , lecz jest też ich
liniową kombinacja. Więc wektory powyżej są liniowo niezależne i są liniową otoczką, więc
tworzą bazę.
Proszę powiedzieć, czy dobrze myślę.
Pozdrawiam
30 sty 17:09
Lukashem: up
30 sty 18:52
Lukashem: up
30 sty 21:22