awdawdwd
żółw: cos2x − 1sinx + sin3x = 0
Jak mam to zrobić ? Wynik wychodzi zły. Moge prosic o pomoc ?
30 sty 17:02
elpe:
−sinx + sin
3x=0 sinx(sin
2−1)=0
dalej juz chyba bd umiał
30 sty 17:11
Aga1: Dziedzina : sinx≠0
mnóż przez sinx
cos2x−1+sin4x=0
ale sin4x=(sin2x)2=(1−cos2x)2
−1(1−cos2x)+(1−cos2x)2=0
(1−cos2x)(−1+1−cos2x)=0
dalej już z górki.
30 sty 17:16
żółw: Teraz, z sin2− 1 = 0 wynik to π/2 + kπ. Z sin = 0 Kπ. W odpowiedziach jest tylko π/2 + kπ i k
∊ C.
Jak mam to rozumieć ? A co z początkiem i mianownikem sinx ?
30 sty 17:17
Aga1: elpe, Twój sposób jeszcze prostszy.
30 sty 17:18
elpe: nie zapomnij o dziedzinie wyeliminuje Ci to wartość dla sin=0
30 sty 17:20
żółw: Tak, ale dlaczego nie jest zapisana w odpowiedzi ?
Po za tym mam jeszcze jeden przykład.
tg2xcosx + 4cos3x = ctgxsinx + 1cosx
z lekcji.. kiedy doszli do punktu 2cos2x (2cos2−1)= 0
poczeli obliczac 2cos2x≠0, to samo z drugim ≠1. Dlaczego ? I co dalej ?
30 sty 17:28
elpe: mnożąc coś przez 0 masz zawsze 0, równanie 2cos2x (2cos2−1)= 0 przyjmuje wartość 0 wtedy kiedy
mnożnik=0 lub mnożna=0 rozumiesz? ^^
30 sty 17:32
żółw: tak, a co dalej zeby miec rozwiazanie ?
30 sty 17:33
Aga1: Moim sposobem to widać:
1−cos2x=0 lub cos2x=0
sin2x=0 lub cosx=0⇔x=π/2+kπ
sinx=0
rozwiązanie to odrzucamy bo nie należy do dziedziny
30 sty 17:33
żółw: @ Aga
to dlaczego dziedziny nie ma napisanej w odpowiedzi.?
30 sty 17:36
żółw:
30 sty 17:44
Aga1: Raczej w odpowiedziach nie podają dziedziny.
30 sty 18:43