zesp
Wojtek: 3z+(1−2i)ź=2+Rez
jak rozwiązac
30 sty 16:54
Wojtek: 3(x+yi)+(1−2i)(x−yi)=2+Rez
3x+3yi+x+yi+2xi+2y=2+Rez
3x+x+2y=2
3y+y+2x=Rez


czy dobrze tu zrobilem

4x+2y=2
4y+2x=Rez
4y+1−y=Rez
3y+1=rez
rez=1 nie wiem jak
30 sty 17:16
Sławek:
Stary
'Rez' to jest część rzeczywista liczby zespolonej z = x +iy
30 sty 17:18
Wojtek: to jak ulozyc rownanie?
30 sty 17:22
Sławek:
Rez = x
30 sty 17:25
Wojtek: 3x+x+2xi=Rez
3yi+yi+2y=2
taki uklad tylko bez i

?
30 sty 17:36
Sławek:
3(x+yi)+(1−2i)(x−yi)=2+Re(x+iy)
3(x+yi)+(1−2i)(x−yi)=2+x
3x+3yi+x −iy −2xi−2y=2+x
4x −2y + i(−2x+2y) = 2 + x
porównujemy części rzeczywiste i części urojone obu stron równania
| ⎧ | 4x −2y = 2 + x | |
| ⎩ | −2x + 2y = 0 |
|
30 sty 17:57