Miejsca zerowe funkcji
Biedaczek: Witam, mam problem w zadaniu...
1. Oceń na podstawie wartości wyróżnika, ile miejsc zerowych ma funkcja kwadratowa, określona
za pomocą wzoru:
d) y = 2√2x2 − 4x + √2
f) y = 9x2 + x − 16
30 sty 16:46
Aga1: Jaki problem?
30 sty 16:47
Biedaczek: Chodzi mi o to, że nie potrafię tego obliczyć. Wiem ,że gdy Δ>0 to ma 2 miejsca zerowe, Δ=0 to
ma 1 miejsce zerowe, a Δ<0 to nie ma wcale.
Możesz mi rozwiązać to?
30 sty 16:51
Aga1: jaki jest wzór na Δ?
30 sty 16:52
Biedaczek: b2 − 4ac
30 sty 16:54
Aga1: d) Ile wynosi a, b c?
30 sty 16:56
Biedaczek: a = 2√2 ; b = −4 ; c = √2
30 sty 16:58
Aga1: Super, teraz podstaw w Δ te liczby.
30 sty 17:01