rozkład wielomianu na czynniki
Patuś : nie mogę sobie poradzić z tymi przykładami

pomoże ktoś

Zadanie: Rozłóż na czynniki wielomiany metodą grupowania wyrazów
a) W
(x)= x
4 + 2x
3 − x −2
b) W
(x)= x
6 − x
5 − x
2 + x
c) W
(x)= x
5 + x
3 − x
2 − 1
d) W
(x)= 2x
4 + x
3 +4x
2 +x +2
e) W
(x)= x
4 + 3x
3 +4x
2 − 6x − 12
f) W
(x)= x
4 +2x
3 + 2x
2 −2x −3
g) W
(x)= x
3 −3x + 2
h) W
(x)= x
3 − 7x + 6
i) W
(x)= x
3 − 13x −12
30 mar 15:57
katie :): b) x2(x4−1)−x(x4−1)= (x2−x)(x4−1)= x(x−1)(x2−1)(x2+1)
30 mar 16:05
Mally: a) (x3−1)(x+2)
b) (x5−x)(x−1)
c)(x3−1)(x2+1)
To na pewno. Na razie nie mam na więcej czasu.
30 mar 16:13
Xadam: pierwsze 3 wielomiany są banalnie proste.. wystarczy jedynie pogrupować wyrazy.
przykłady d − i wymagają już troszke więcej wysiłku.. proponowalbym zastosowanie schematu
hornera... w sumie to akurat przygotowuje sie do sprawdzianu z wielomianow i moge sobie
pocwiczyc i ci te zadanka porozwiazywac

g − i bede robił a co zrobie to tutaj
napisze
30 mar 16:16
Xadam: narazie masz przykład g (x−1) (x+1) (x+2)
Ja to musze schematem hornera robic.. nie wiem czy wy poznaliscie to juz na lekcjach czy
nie... w kazdym razie staralem sie jak moglem ale rozlozyc tego x
3 tak, zeby pasowal
nie moglem.. za glupi na to jestem... zaraz ci zrobie h i i
30 mar 16:28
Xadam: h) (x−1) (x − 2) (x+3)
i) (x + 1) (x − 4) (x + 3)
30 mar 16:35
Patuś: to znaczy mam jakieś wskazówki akurat do d − i
d) 4x
2 = 2x
2 + 2x
2
e) 4x
2 = 6x
2 − 2x
2
f) 2x
2 = 3x
2 − x
2
g) − 3x
2 = − x − 2x
h) − 7x = − x − 6x
i) − 13x = − x − 12 x
nie miałam takiego czegoś jak schemat hornera
30 mar 16:38
: ej pomocy
30 mar 17:35